MASALAH CYST DIAWAL KANDUNGAN

Dkt sini ada tak mommy2 yg awal2 g scan lpstu dktor bgtau ada cyst 😥 kantung ada & baby pun dah heartbeat . sbb tkda sapa dikalangan family yg ada cyst . ada apa2 cara dak utk kecutkan cyst di awal kehamilan ni . kndungan sya dah 8mnggu 1hari . terima kasih #bantusharing #pleasehelp

MASALAH CYST DIAWAL KANDUNGAN
22 Balas

color hitam tu cyst ea? dh jmpa pakar? sya masa first scan kndungn doc kata ada cyst tpi tk la hitam mcm dlm gmbr tu. tpi bila dh 6bln kndungn doc kata tkde plk cyst nya. mcm ni la, sis kena tawakal, bykn brdoa, sentiasa brsngka baik dgn Allah dn apa yg pnting baby sihat..

bergantung...ada kandungan survive ada yg x...Mcm sy mng x dpt dislmtkn...prnh gugur turun sendiri dan gugur xde heartbeat lps tu x turun.Doktor kata cyst x mengganggu kandungan sy tp cyst tu mmg mengganggu.Setelah xde cyst tu baru kandungan sy slmt sampai bersalin.

Sy pun ada cyst d awal kehamilan. Lama2 kecut sendiri. Scan kali ke3, doc xde mention dah pasal cyst. Cuma doc pesan awal2, lepas bersalin nnt kena pantau semula cyst tu sama ada membesar semula atau mcm mna. Bak kata lain, buat follow up utk cyst.

2y ago

Xde pun. Cumanya, org kata jgn makan soya. Kebetulan sy pun mmg bukan penggemar soya based food. Jadi xmakan la soya tu 😅

saya ada... xyah buat apa pun.. jaga kandungan dh... doktor ckp sbb nak supply hormon.. nnt hilang laa.. klu membesar lebih 5cm baru bahaya.. sy skrg scan doktor try cari x jumpa dh.. last check 28 minggu ada lagi.. tp kecik.. skrg 36weeks..

Sy masih ada cyst (endometriosis) sampai kandungan da masuk 27 minggu ni..sy amalkan minum jus delima(Gulsan) boleh beli di Mahnaz. Alhamdulillah drpd 6 cm something skrg da 4cm something. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan bersalin.

Saya sis saya ada cyst dengan pcos but now dah 10w , jaga makan ja ya inshaAllah sihat je. Jgn makan fast food, elakkan benda2 mcm tu. semoga dimudahkan urusan. So far dr x mentioned apa2 cuma kena jaga pemakanan.

Masa awal kehamilan Saya pun doctor cakap ada cyst.. tp biasanya boleh hilang nanti bila baby making besar.. alhamdulillah, lps scan lg skali dh hilang cyst tu.. just dia and fikir positif... jgn risau sngt..

saya sebelum mengandung ada cyst..2 lagi tapi lepas stop consume benda soya alhamdulillah saya oregnant bgtau doc..tinggal 1 je tu pun saiz xmembesar pun dari sebelum pregnant..cari makanan yg kecutkan cyst..

sy sebelum pregnant lg dah ade cyst pastu dapat tau pregnant, cyst tu still ade lagi. then doc cakap jangan risau. bila kandungan makin besar, nanti cyst tu akan hilang sendiri

2y ago

ohh mcm tuu. pregnant no 2 ni dah bape bulan. pastu besar tak cyst nye. sy 2 bulan ke 3 bulan centu cyst sy dah hilang bila scan. alhamdulillah

sy pun mcm puan masa scan 7wks ade cyst tp doktor ckp cyst tu yg bantu development baby. repeat scan 1wk later dh xde cyst. yg penting doktor monitor condition mummy dgn baby