Saya baru dapat tahu sy hamil tp luar nikah. Bf sy bagi sy pill gugur tanpa beritahu sy

Dia kata itu ubat untuk loya, dia seorang Dr jadi sy percaya dia. Kandungan sy masih okag buat masa ini. Sy dah ke pakar. Family sy baru dapat tahu, namun bf sy hanya terpaksa nak bertanggungjwb sebab family sy menghubungi keluarga dia. Ada yang menasihatkan untuk membersihkan kandungan dn mula hidup baru sebab tak kan bahagia dgn lelaki yang tak bertanggungjwb dn cuba membunuh ank sendiri. Ada yang minta sy simpan dan kahwin shj dan hadapi. Saya tak tahu apa nak buat. Tolong beri saya pendapat. Saya rasa hidup sy dalam kegelapan #pleasehelp #firstbaby

21 Balas

Hi sis, harap skrg keadaan dah okay, baby pun dlm perut okay sihat walafiat. Allah swt bagi musibah sbb Allah swt sayangkan kita. Nak bagi kita peringatan yg kita dah jauh dari si Dia yg maha besar. Cuba kalau sis tak diberi ujian sebegini, sampai bila nak lari dari simpang kan. Apa pun keputusan sis either nak teruskan dgn lelaki tu ke tak it's your choice. Ada baik & buruknya. Kekdg kita tak paham kenapa org tu nak je kahwin dgn dia pdhal masa tu kita tak pikir langsung pasal diri kita just pikir pasal anak. Sbb nak besarkan anak, it's not easy for you to be alone. Masa ni lah support dari family sgt2 diperlukan. Nanti kalau dh pilih utk teruskan sendirian, harap you are doing great, be a positive and role model to your son. Sbb you've been there, kisah gelap & semestinya taknak anak u rasa apa yg u dh rasa. Kalau teruskan bersama dgn lelaki tu, I pray & hope that dia akan berubah. Harap hati dia tergeli geli sikit bila nmpk anak ni nnt or tgh rawat anak org lain. Minta dia jaga u, & takkan pernah sakitkan u. If dia tak berubah juga, well you know what to do. Seek for help dekat yg pro. I hope the best for you okay sissy. Take a good care of yourself & anak dlm dlm perut tu, it's your little angel. Anak yg akan tolong you di masa depan kelak insyaAllah 💕

Sis..byk kan bt solat taubat..kembali padaNya..mohon petunjuk..doa banyak2..in sha allah Allah sentiasa ada..sy tegur sikit je ea sis harap sis tak marah atau terasa hati..kalau sy, sy takkan kahwin dgn lelaki mcm tu walaupun akhirnya dia nak bertanggung jawab sbb pd awalnya dia sendiri yg nak bunuh anaknya. Sy nasihatkan sis berbincang dgn keluarga balik ttg hal ni..mohon sokongan keluarga..mungkin sis boleh menetap dimana2 pusat perlindungan wanita yg berdaftar dgn KKM…in sha allah sis boleh..sis kuat..Allah xkan uji hambaNya lebih dari kemampuan & percayalah setiap masalah ada jalannya..peliharalah kandungan puan sebaiknya..jika dah melahirkan kelak puan boleh besarkan sendiri atau tak mampu, mungkin boleh serahkan pada pihak yg arif utk uruskannya tapi jangan sekali2 buang dia kerana anak itu tak pernah berdosa..kita ni lah pendosa sebenar..semoga sis tabah & sentiasa dibawah lindunganNya..

Sy marah betul la dgr kes mcmni. Tahu x zina dosa besar? Tahu x hukuman penzina ikut Islam kena rejam sampai mati? Agama lain pun x benarkan zina tau. Awk dh berzina lpstu xkn nk tambah dosa bunuh anak pula? Awk ni silap atur kehidupan. Awk patut jaga diri baik-baik. Tapi awk x syg diri awk. Awk x ingat Tuhan. Awk biar je llki lain sentuh & tiduri awk. Llki yg baik & bertanggungjawab xkn buat semua ni meskipun dia sorg dr. Org yg cerdik taat pd perintah Tuhan sdgkn org yg jahil taat pd maksiat. Tlg la jgn kahwin dgn org mcmni. Awk taubat lah. Kembali pada Tuhan. Sila lah ke pejabat agama islam terdekat jika awk islam. Di sinilah awk boleh mendapatkan pendapat.

3y ago

Setakat hide profile baik tak payah la kau ni. Kalau tak reti mendoakan jgn bercakap apa apa lagi bagus. Orang mintak pendapat kau lagi serabutkan otak orang shuh pegi jauh sana

Allahuakbar... Bertabah la sis... Sis kena kuat tau, org xkan faham situasi sis alami... Ya manusia seperti kita xkan lari dri berbuat salah n silap... Sis byk2 berdoa pada Allah... Dia yg maha mengetahui... Arah tuju kehidupan kita, kita berserah segalanya pada Allah... Sy terkejut bace seorg DR bersikap mcm tu... Itu bermakna dia hanya suka2 je ngan sis... Allah3.... Sis biarlah kita hidup dengan org yg menyayangi kita, bukan hanya sekadar melepaskan nafsu... Solat istikharah, tahajud, taubat.. InsyaAllah sy doakan sis dipermudahkan segala urusan sis n baby... Take care sis 😘

mmg manusia x lari dari kesilapan dan dosa..tp Bby kmu x berdosa.kalo BTL lelaki tue xnk tanggungjwb,biar kan la dia..even dia terima trpaksa pun mgkn xmemberi kebahagian,tekanan dan emosi stress x baik utk ibu.. mcm ne la,kau move on saja..jaga kandungan,pg klinik ,Klinik kesihatan lagi bgs,dorg tetap akan terima pesakit wlau mcm mna pun keadaan awak.. senang nty bt Surat beranak.. suda berdosa jgn lagi tmbh dosa,jaga kandungan baik2.mgkn ada hikmah di sebalik yg trjadi..mgkn disuruh utk bertobat dn mnjadi yg baru.jgn risau awak..anak pembawa reziki 😊 good luck.

Hi sis, sy nk share pengalaman dari best friend sy. she well educated tp dia pun terlanjur & berada dlm dilema jugak. dia pernah berbincang dgn laki tersebut tp laki tu menolak suruh gugurkan. tp dia sgt kuat. dia tanggung selama 9 bln dgn cemuhan org sekeliling. tp keluarganya sgt memahami. akhirnya baby boy selamat dilahirkan & dibesarkan bersama di kg. Alhamdulillah anak dia sgt bijak & pandai mengaji muqaddam seawal 3 tahun. dia pun dah bertaubat & bahagia dgn hidup single mother

Keluarga suruh pihak lelaki bertanggungjawab ke? Kalau saya, lebih elok pilih cut contact dgn bf tersebut. Mmg tk pernah ada niat nk bertanggungjawab satu hal, dikhuatiri lepas kahwin lg lepas tangan dan ya, nk bahagia tu mungkin susah sbb dia skrg pun terima sbb terpaksa dan bukannya ikhlas. Kalau boleh, minta family tlg dulu utk awk jaga dan besarkan anak ni seorang diri. Jodoh boleh cari yg lain, bila tiba masanya dan bila tiba yg tepat.

3y ago

Terima kasih.Sy amat menghargai nasihat awak. Sy juga risau sebab dia Doctor di bahagian kanak kanak. Tp sanggup untuk cuba bunuh anak sendiri. Separuh nyawa sy hilang bila dapat tahu pill apa.

Pertama sekali, banyakkan solat taubat sis. Taubat sungguh-sungguh. Mulakan hidup baru bersama anak tersebut. Tolong jangan kahwin dengan lelaki tak bertanggungjawab macam tu. Allah ada. Allah bantu jagakan sis dan anak. inshaAllah nanti Allah temukan sis dengan lelaki yang ikhlas, boleh bimbing ke syurga abadi. Dunia ni seronok sementara saja. Akhirat kekal selamanya. Semoga dipermudahkan segala urusan sis. ❤️

klau sis pilih utk bsama dgn lelaki tu, sis mungkin x kn bhgia.. drpd sis sakit hati hari2, lbih baik sis bhgia dgn ada ank sndri as a single mom... jgn malu krn ada anak luar nikah.. org btahan ckp/mngutuk pling lma pun stahun jk sis.. IF sy on ur shoes, sy pilih sengsara setahun berbanding sengsara sakit hati n mental bsama lelaki x guna yg blum kita tau phujungnya bila.. good luck sis..

sis apapun terjadi awk kena kuatkan semangat, hiraukan yg caci maki hina semua tu , kembali pada allah ye . saya tau awk pun tk nk benda ni jadi kan. saya tk jamin kalau sekiranya awk berkahwin dgn dia , dia boleh jaga awk. smpai snggup nk bunuh drh dging sendiri ap yg boleh sy nasihat awk jaga ank awk baik2 berbincang dgn family tentang hal ni ye . allah sentiasa bersama awak , fighting