Alahan teruk tapi pakse utk makan

Demi anak dlm kandungan, gagahkan jugak utk telan mknan even tahu akan muntah lepas mkn. Cili x pedas sbb, dh bubuh gula sikit. Ape² kene jadi kuat demi anak#firstbaby #1stimemom

Alahan teruk tapi pakse utk makan
14 Balas

Saya alahan teruk sampai saya xbangun , saya amal kan cara makan yg nurse syor kan , perut xboleh kosong , pagi minum jus oren tanpa gula , lepas tu makan biskut kosong dan makan buah , tgh hari makan sedikit nasi dan ikan sbb alahan teruk nih makan xboleh lebih , jgn makan benda berminyak/pedas kalau boleh ikan bakar jaa nasi kicap dh okey sementara nak selesa kan perut , kena sentiasa rasa mengunyah xlalu pon kena telan xnk perut kosong , malam pula sebelum tidur wajib minum susu makan laa biskut kosong supaya xmual sgt masa bangun pagi .. ubat yg diambil minum dgn air oren sanquick tanpa gula insha Allah nnti perut selesa sedikit , apa pon pemakan jaga muntah pon dah kurang skrg , hanya mual2 .. kalau boleh amalkan kurma pon okey dah ..

mcm saya alahan teruk masa trimester 1.. selalu mkn mesti akan muntah balik..buah langsung xleh masuk.. kalau mkn sekejap ja dok dlm perut pastu keluar balik..tp bila makan benda yg pedas2 xmuntah pulak.. hehe..mula2 takut gak nk makan pedas,sbb org ckp pregnant xleh mkn pedas..tp makanan tu je yg saya mkn xkeluar balik..so saya selalu mkn pedas dari trimester 1 lg..

stay strong sis 💪💪💪 kalau tak tahan sangat selalu muntah sis cuba pegi klinik bagitahu dengan doktor. doktor bagi ubat hilangkan loya nanti. saya pun haritu perut berangin, loya2, gastric sampai tak boleh tidur malam. kadang muntah sebab angin dalam perut paksa keluar jugak. saya tak tahan saya pegi klinik, doc bagi ubat gastrik dan hilangkan loya.

stay strong mommy. klau mcm tu kan sis myb sis boleh makan sikit2 tp kerap. klau muntah lepas muntah tu makan asam dlu or gula2 just utk hilang kn rsa loya tu then gi makan lagi. sy hari tu tak laa teruk cuma loya tu sentiasa ada lagi2 klau thidu bau pelik2

Sya turn 6kg sis masa 1st trim alahan teruk😭 Now 16w bru rase selera mkn ok, just bby suruh eat clean, kalau x dia suruh mmy dia muntah balik mcm 1st trim🤣 kurang mknan yg berminyak / pedas.

3y ago

sy hilang 15kg. dr 65kg ke 54kg je skrg. sbb 5bulan xbole telan ape² mknan mesti klua balik. skrg alhamdulillah, dh bole telan nasi dh bole jalan. kalau trim1 mmg xbole bangun baring je. nak g toilet mengesot 🤭

me to alahan teruk..langsung xboleh masuk nasi..5mint mkn muntah..minum air muntah😪mkn ubt thn muntah doktor bgi munth juga😪mcm tips ikot same jew..risau baby perut jew

Betul tu mommy. Kuatla demi ank yg d kndungkn. Moga dipermudahkan pjlnn mgndung puan. Jg diri & kesihtn sllu #TAPSupermoms #TAPactiveusers

kena mkn jgk..paham perasaan puan tu..sbb pernah alami..yg penting mkn..nti kalo muntah mkn lagi..mkn kuantiti sedikit tp kerap

Sy mcm ni jgk mse pregnnt..tp mkn je utk bany supya die kuat walaupun tahu 5 mnt lps tu akn muntah blik smpai sakit ulu hati

Ni la lauk paling sedap saya makan masa first trimester dulu