Bila di syorkan untuk ujian kehamilan..?

Dekat sebulan sy tidak dtg bulan..pada 2 minggu sudah sy sudah buat pregnant test,tapi negatif.bila rasanya sy bole check lagi utk pregnant test..?adakah nak tunggu lagi beberapa minggu utk test..?

2 Balas

rasanya puan ada masalah dgn period. if pregnant tak perlu tunggu lewat period dah boleh detact hormon hcg. lewat 2 bulan agak mustahil upt masih tak positive. jika puan tgh usaha nak dapatkan anak lagi, make sure kitaran period normal tiap2 bulan, lepas period kering guna OPK utk kesan hormon LH. hormon ni tanda hari subur dlm masa terdekat. bila jumpa hari subur boleh stop guna opk dan tunggu 1-2 minggu lepas subur utk test UPT. klau persenyawaan berjaya UPT akan positive. waktu "bersama suami" elok 3 hari sekali start dr period kering sampai la sehari dua lepas jumpa waktu subur.. good luck 😃

Try cek lepas sis bangun awal pagi.. Bangun trus cek upt.. Smoga ada rezeki utk sis ya.. Amin