2minggu naik 1kg

Dari start buka buku pink hritu, tiapkali cek klinik mst berat naik 1kg 2mggu..mkn nasi sekali je sehari tu pun sesenduk..mnum susu secawan pg kdg secawan mlm..esok app lg td timbg kt umh 0.4kg lg nk 1kg slama 2 minggu..alahaiii kne refer kk lagi la jwb nya? ad x mommy senasib dgnku?hihu

33 Balas

sya klau gi kk cek up mmg dtg pagi, pagi2 tu sarap wat alas perut je, sementara mnunggu tu kn perut dh kosong sikit bila timbang tk la berat sgt hahaha...lg satu jgn pkai baju yg tebal sgt tipis je...klau cek ptg mmg kita dh mkn byk jd berat naik..sya dh 5bulan tp mmg 2minggu sekali cek kk sbb hb low dan kencing manis, mmg takut sgt klau berat naik mdadak tp wat mase ni masih maintain naik berapa gram je dlm 2minggu

Sy dri start bukak buku pink sampai skrg preggy dh 29w++ mmg check up 2 mggu sekali. Ada sekali je dia bg sy check up sebulan tp berat sy naik 3kg+ dlm sebulan. Time awal2 Tu mmg berat sy naik dkt2 2kg dpm 2 mggu. Mula2 misi bising jugak tp lps dh minum air gula n result ok,misi X bising dah. Last check up,berat sy cuma naik 650g,misi heran pulak berat naik x smpi sekilo..

5y ago

Berat sy mse bukak buku pink 44kg,skrg ni dh 56kg++.. Preggy dh nak masuk 30w anak ke 3

Ank 1st dlu,dr booking masa 9w sampai lah kena 36w mmg 2mggu 1x refer kk.poor weight gain.cuma sy melantak ingt dunia.tpi dh mmg sejenis brt sush nk naik..37w brsalin dgn berat 41kg je.huhu..now prgnt no2 pun still under weight.tpi lgi teruk sbb alahan pulak.lost 2kg..hrp2 dpt lain gin weight lps ni.

sy pn berat asyik naik..sblom ni memg asyik lapar je rase..tp leps dktor bgth klo naik lg kne jmpe pkar pemknn ,tros xbrni nk mkn byk..skrg ni cume mkn nasi 2x shri je..klo lapar mkn biskut gitu je😅..Dan alhamdulillah br ni cek xnaik trok dh..just normal😁.

5y ago

Sy plk kurg je mkn..kalau lapar je portion sikit je boleh mkn sbb xselera mana..buah2 la sy mkn byk sikit mcm tembikai dgn jambu batu..tang mana la die naik mencanak2 ni..nurse ckp mungkin hormon brubah2 ikut no kndungan n prtmbhn umur..ni bru msuk 2nd trim..msuk third trim nti xtau la😂

Sm mcm sy sblm bsalin 20 sept hr tu.sy mkn nasi sekali shj utk lunch.pagi mkn cukup skadar alas perut.mlm mkn slain nasi sblm jam 8mlm.dan minum lemon suam takde gula.Air suam kena byk minum.in sha Allah berat bdn x naik mdadak.air manis sy trs stop.

Saya appointment 2 minggu sekali..sebab ade gdm on diet n hb low(10.8)..tiap kali timbang..berat akan on off..naik 1kilo then next appointment turun 1kilo..berat saya macam tulah.. ni 18hb harap xnaik banyaklah..😁

5y ago

Knape mcm tu ye sis? Sy pn sma.. Gdm on diet control. Nurse xckp ape2 ke? Letih tadah tlinge mcm2 hal mnakutkn nurse bgthu

Kite nie dari buka buku sampai 3x check up berat x naik bising jgk laa nurse...xde alahan ape pun...cume mkn kuantiti yg sedikit je..susu pon minum...berat je xmow naik...harap2 next week check naik laaa berat

5y ago

Hehe comel je die sdg diet

Sama.. Control mkn tetap naik 1kg sampai takut dah mkn apa2. Suami dok pujuk2 suruh mkn. Skrg ni sy mmg takde control dah cuma kurgkan makanan manis, lebihkan air masak. Alhamdulillah berat statik.

Sy start buka buku pink 11weeks 48kg..tiap kali checkup 2kg naik sbulan..skrg 26weeks 55.5kg..dh control mkn smue x mjadi..so redha je la..sbb ad baby yg shat dlm tummy tu asyik naik je'.hihihi

Sebab susu kot sis, sy pun since consume susu, berat naik banyak. Lepastu misi ckp awak cuba minum sekali je sehari. Tapi still xpasti jugak sbb dlm masa sama sy ada thyroid. Tu pun punca jugak.

5y ago

Btul, sy pun rs mcm tu jgk. Ni nurse cdgkan mkn mcm org diet tu suku2 separuh ape sume.😣🤣