Adakah normal spotting atau bercak akan kluar sepanjang trimester 1? Adakah ia berbahaya? Sy bru 4w

Darah spotting atau bukan?

Adakah normal spotting atau bercak akan kluar sepanjang trimester 1? Adakah ia berbahaya? Sy bru 4w
8 Balas

Tak normal. Ancaman keguguran. Pergi jumpa dr segera nanti dr boleh bagi ubat kuatkan rahim. Saya dulu spotting 3 hari saya biar je. Then hari ke 4 saya dah start bleeding baru terhegeh2 gi klinik. Masa tu dah tak sempat. Janin dah start nak turun.

6mo ago

Sis pergi klinik biasa atau memang klinik untuk ibu mengandung? Better pergi klinik ibu & anak terus. Saya lepas gugur tu, saya pregnant semula. 5w ada spotting lagi. Saya terus jumpa o&g and dr terus bagi ubat kuatkan rahim. Saya makan sampai 14w.

kalo kua spotting time awal prgnt ni stop buat ppe kje dlu. bedrest saja. sbb kalo nk scan time awal ni pon mmg xnmpk lg sbb tllu kck. amik acid folid mcm biasa. jgn stress.. positive selalu

6mo ago

xsure bab darah ni. xberani kata normal ke x. sbb pngalaman saya kalo brownish spotting saja insha'Allah still de harapan. kalo fresh blood tu 50-50. saya prgnt 1st time tu 5w ada spotting direct 3 ari tp wrna cair sgt2 tp g hospital alhamdulillah nmpk kntung, repeat scan 7w time tgu ke 7w tu mmg saya reht xwat kje umah lgsung pon. ok la alhamdulillah nmpk semua bby n heartbeat sekali time repeat scan tu. prgnt kali ke2 6w kua fresh blood g hospital mmg xnmpk pe lgsung even cek dri bwh. pdhal 2 ari sblm tu saya bru g buat scan n nmpk kntung. tp xde rezeki. jd fully miscarriage.

Of course tak normal. Terus ke klinik tanya doctor. boleh jadi pendarahan rahim, boleh jadi ancaman keguguran. Saya memula keluar mcm ni sikit2 tak lama jadi banyak then gugur.

spotting tu. rest banyak. banyak minum air. kalau kerap keluar, boleh jumpa doktor. mungkin doktor boleh bagi ubat kuat rahim.

Rasanya xnormal klu selalu.. tp klu scan pun xnmpk apa lg.

Keep test upt ya sis..dh lwt brp hri dh sis?

6mo ago

3 hari lewat dah..spotting kluar sblm lewat period..check upt samar²

tak normal. ancaman keguguran.

taknormal