Mengidam maggi pedas giler

Dalam banyak banyak makanan yang ini saya mengidam adui semalam makan juga la tapi hatini menahan nafsu dari makan 馃槶馃槶馃槶 sampai kecur air liur lidah and tekak ni nak pedas jeee 馃槱馃槱馃槱馃槱

Mengidam maggi pedas giler
42 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Mengidam makanan tertentu semasa hamil adalah perkara yang biasa berlaku. Bagi kebanyakan ibu hamil, mengidam makanan tertentu seperti Maggi pedas giler boleh disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan. Walau bagaimanapun, penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga kerana Maggi pedas giler mungkin mengandungi bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kesihatan ibu hamil dan bayi. Sebaiknya, cuba untuk menggantikan pilihan makanan tersebut dengan yang lebih sihat dan selamat untuk ibu hamil seperti buah-buahan, sayur-sayuran, atau hidangan berkhasiat lain. Tetapi jika anda benar-benar berhasrat untuk memenuhi kerenah makanan tersebut, elakkan makan dalam kuantiti yang besar dan pastikan anda mengamalkan pemakanan seimbang serta bincangkan dengan doktor mengenai aspek kesihatan sebelum mengambil keputusan. Jika anda mempunyai keinginan yang kuat untuk makan Maggi pedas giler, cuba untuk mencuba variasi lain yang lebih sihat seperti membuat versi yang dirumah dengan menambahkan sayur-sayuran segar untuk memberi lebih nilai pemakanan. Ingatlah bahawa kesihatan anda dan bayi adalah yang paling penting. Jika masih terasa sangat teringin, cuba untuk mengawal saiz hidangan dan pastikan anda memilih bahan makanan yang selamat dan berkhasiat. Selamat menyimpan! https://invl.io/cll7hzz

Baca lagi

saya masa pregnant anak first macam awak, time tu dia datang mengidam nak ramen pedas. Suami tak bagi makan. Tapi sebab dia tengok macam nak nangis , memang nak sangat. dia bagi sehelai je. Asal rasa katanya, dapat sehelai ramen yang pendek ii tau, suka nya. Pastu tanak dah hahaha sebab saya risau kalau makan banyak, nanti perit masa nak muntah馃槀

Baca lagi
3w ago

happy sangat, sebab teringin sangat kan ahhahaha

saya masa ngandung mkn ramen samyang je wak bnyak kali bukan sikit 馃ぃ .. pastu last2 sebelum beranak pun saya mkn meggi pedas giler ni .. tapi saya letak separuh je ladanya .. dulu ada juga saya tanya nurse boleh tak nk mkn samyang .. nurse kata boleh tapi kalau lepas mkn tekak ada rasa panas/pedih , better kurangkn ..

Baca lagi
VIP Member

mkn je .. klu dok tahan虏 nnti lupa dh.. ank pun keluar meleleh air liur je.. jd laa mcm ank sulung sya dlu.. hahah.. jenuh nk igt balik apa yg daku ngidam .. bila dh igt, calit kat mulut dia.. bru laa elok.. klu x, basah je baju dia ngan air liur .. pd hal umur dia dah sethn lbh masa tu..

Makan je sis kalau yakin dgn badan sdri n dpt tahan kalau cirit birit. Saya aritu sdp je makan telur cicah sambal udang kering tumis yg pedass gila. Pstu mmg balik2 ke tandas 馃ぃ馃ぃ serikk dah jadi kalau nak mkn pedas mmg sy makan juga tp dgn kuantiti yg sederhana.

Satu cabaran bila pregnant ngidam benda2 macam ni. Kadang Saya beli senyap 2. Sampai masa makan depan suami. Suami xleh nk kata apa dh. Cuma kontrol jela.. Tapi kadang seminggu 2 kali xlalu makan nasi nk makan mee Segera ja. Now dh 8 bulan. Moga2 anak sihat2 je keluar nanti

sis makan la tapi makan sikit je tau sbb badan org lain2. klu sy dulu selang dua hari makan meggi ni yg cup besar tu. sorang2 makan sampai habis. dah beranak ni tengok meggi je x selera. sedangkan masa pregnant dulu sy 4bulan x boleh telan nasi hanya makan roti n maggi je.

3w ago

Betul. Bila dh bersalin. Pantang setahun pun xrasa nk makan dh maggi2 ni.. Time pregnant je

Sama sy pun. Haritu suami buat maggi chef tomyam tu betapa terliurnya sy, kecur air liur. Sy pujuk suami nk rasa sikit sbb suami x bagi.馃槀 Tp blh rasa sikit je. Rasa sedih sgt. Time x preggy x mau pula makan. Tiba-tiba rasa macam maggi tu sedap sgt. maggi=mee segera.

Hahaha sama sis!!!!! Sy suka meggi pedas ayam bakar !! 馃槶 Sblm pregnant selalu makan standby stock. Now takleh kena tahan dlu target 2 bulan lg baru makan. Tp buat rasa2 je la sbb pregnant ni teruk pula gastrik huhu. Now baru 3bulan 馃槀

Boleh je awak jangan risau. First pregnancy dulu pun saya kerap makan 鈽猴笍 nak makan apa pun boleh cuma kalau ada GDM / high blood pressure, kena pantau gula & garam lah ye. Kalau low HB, jangan makan coklat & minum kopi. Tu je 鈽猴笍