36w preg kena chicken pox

Dah tengah tunggu hari la chicken pox boleh nak datang, sebelum raya haritu anak first kena, kita ingat kan kita selamat sebab mak kata kecik2 dah kena, ni semalam dia start naik kat kaki, kelengkang, tangan, harini kepala dan perut, ada yang ada pengalaman yang sama? 🥺🥺

2 Balas

Sy kena sehari selepas bersalin, naik ruam ingatkan allergic ubat.. selang 3hari lepas tu baru confirm chicken pox.. Sy quarantine tak pegang baby langsung, tp 13hari lepas tu baby pulak naik chicken pox.. dr check rupa2nya sy dah terdedah virus chicken pox masa pregnant lg.. baby kena warded 8hari, dr on antibiotik, tube oksigen & tube susu.. macam awk, sy rasa better awak call KIA awk untuk bagitahu untuk dorang bagi next step macam mana.. dorang pun taknak kite datang sebab takut jangkit dgn yg lain..

bagitau nurse/doktor sis cepat2. kena chicken pox hujung2 ni bahaya, risau baby tak sempat dapat full antibody, nanti baby lahir2 dah dapat chicken pox atau dapat kayap masa kecil. bahaya sebab immune system baby tak kuat.