tak dpt join jun club

dah tak blh join geng jun club..saya keguguran..ada yg thu tk klu gugur pantang mcm mn ya

6 Balas

saya penah gugur week12. kantung x membesar, kosong. gugur sendiri sehari lepas cek kt hospital sbb bleeding. esoknya pegi lagi hospital n doktor cek seluk semua dah complete miscarriage. waktu tunggu report keluar, saya tanya misi, kene pantang ke kalau gugur. misi tu kata kita xde istilah pantang2 ni. cuma kalau boleh jarakkan lah kehamilan seterusnya 3 ke 6 bulan. tu je. ni jadi masa bulan 3 haritu. saya skrg tgh mengandung lagi due june depan alhamdulillah. saya xde pantang2 ni. semua yg berlaku dalam badan automatik kembali ke asal sbb fisiologi badan, tak perlu berurut bagai la. rahim tu tetap kecut n kembali ke asal. tp kalau nk urut utk relakskan badan ok je. saya fokus pulihkan emosi n maintain berat badan ke tahap ideal je. makan je secara seimbang. in shaaAllah ade rezeki sis lepas ni. jaga kesihatan dan jaga emosi ya sis.

1y ago

Medic dgn traditional mmg berbeza.. Benda mcm ni x sesuai tny doktor or nurse.. Awk tgok je la org lepas bersalin dia punya menu mcm org sihat😂diberi nye telur la kangkung la.. Pantang ni depend pada cara tersendiri awk.. Itu sahaja.. Dr. Emelda, Dr. Amalina pon x de ckp soal pantang kan.. Depend pada badan kita wak😊

Saya First gugur bulan 4, week 11+ , mak saya jaga sungguh macam org bersalin ya, pakai stokin, bertunku (tapi area pelipat kaki) perut tak berani,sbb sya hri tu lepas gugur kerap lenguh and bisa kaki, pakai stokin, berurut lepas 2 minggu gugur. Kalau gugur makanan mmg pntg, kalau saya gugur lada hitam tak boleh makan, perut jadi tak selesa sangat, panas, and boleh cirit birit, hari tu smpai buasir. Makan mak saja jaga, sebijik macam org bersalin, syaa pntang sebulan jugak, pantang bersama 2 bulan. Lepas tu mandi air herba kalau rajin cri daun2 tu, tapi mak saya buat seminggu kesian dia pi cri daun2, last2 saya beli yang anugerah tu, dia macam uncang teh, boleh 2 kali mandi jugak, Pulihkan badan betul2 sis.

pantang gugur lagi ketat dari pantang bersalin biasa....mak saya kata time pantang ni kena jaga betul-betul ...sbb nak bagi badan pulih sedia kala....kalau ikut orang tua kalah pantang orang bersalin ...tapi ikut orang moden la ni 2 minggu ke 4 minggu je ...tu pun belum masuk bab mengurut naikkan rahim dengan bertungku.....apa2 pun sis salam takziah dari saya....saya pun pernah gugur bulan 2...in Syaa Allah pantang elok3 cepat lekat sis...saya 8 bulan lepas tu lekat pulak

dulu masa saya gugur baru 6 weeks. darah turun macam period and ketul2 sikit. tak pantang pun. dah habis keluar darah terus bersama suami. alhamdulillah okay. maybe sebab kecil lagi masa tu.

sama sy sis..😭😭.. tengah tggu baby nak jatuh sendiri...ada yang ckp pantang sama macam org bersalin.. paling lama 2 minggu untuk rahim pulih spenuhnya

2y ago

8 minggu.. heartbeat takde.. alhmdulillah dah jatuh sendiri.. pergi scan dah complete miscarriage..now tengah berpantang day 3

pantang jugak utk bersama dengan suami..paling kurang 2-3 bulan...