Bukaan 2cm

Dah dua hari bukaan 2cm. Tanda lendir coklat mcm period tu dah keluar. Sakit senggugut pun tak hilang ni. Any tips nk cepatkan bukaan ? 😭#37week

Bukaan 2cm
29 Balas

Baring mengiring ke kiri sis. Sambil baca surah waqiah.. sy baru bersalin 15/6 hari tu. Bukaan baru 1cm. Sy hanya baring mengiring ke kiri sambil baca surah waqiah. Baru baca separuh bacaan surah tu ketuban pecah sendiri.. dari start pecah sampai ke 7cm cepat je bukaan.. 2x sy baca waqiah hanya separuh jalan.. tau² dah 7cm. Masuk labour room terus beranak x sampai 5mnt.

Banyakkan zikir Nabi yunus a.s Dan Minta suami bacakan ayat ayat Manzil PADA Minyak kelapa Dara.. n than minum...Dan banyak Kan bejalan keliling katil... insya'allah...Semoga Allah SWT kurniakan sis kekuatan , kesabaran Dan dapat melahirkan anak dengan mudah , selamat Dan dikurniakan bayi Yang sihat wal'afiat.. Ammiiin Ya Allah Ya mujib 😘

masa rasa datang sakit tu teran sikit slow2..jgan pla teran mcm dah nak push baby tu....itu yg saya amal kan..smbil baca ayat kursi selawat bukaan cepat terbuka..arwah mak saya ajar..skrang saya dah nak masuk 5 anak..sambil duduk.klau rasa sakit saya teran slow2..alhmdlillah..x smpai 2/3 jam..bukaan dah 5cm

4y ago

Yg ni betul. Sb sy masa anak pertama. Contraction dtg, teran slow2,then contraction hilang. Dalam masa 2jam dah fully. G klinik nk minta ambulance, tak sempat. Terus teran kt klinik je .alhamdulillah anak pertama sy dah 5tahun..

Cuba banyakkan berjalan sis. Keliling hospital. Dekat hospital tu ada sediakan bola yoga tak? Kalau ada, gunakan. Dulu hospital tmpt sy bersalin ada bola yoga. Lg satu ni cara nurse pesan, blh try usik2 dkt bahagian puting payudara bg rangsang. InshaAllah bykkan berdoa. Semoga dipermudahkan.

Bykkn brjln, and bile dduk tu sis cuba dduk mcm ni 👉🏻 kaki ala2 mcm brsila, tpi jgn brsila kaki sis tu temukn kedua tapak kaki i mean like this 👉🏻🙏🏻 i dgr dri member i dy buat mcm tu untk cpt kn bukaan...so sis try la dlu, tak bhya pon...smoga slmat brsalin 🤗

Saya waktu mcmni minum air zamzam , air yassin minyak kelapa dara , dia pnya pergi mmg kaw2 pnya . . Amalkan doa nabi yunus , zikir ya fattah ya razzaq . . Kalau nk cptlaaa . . Huhu . . Apapun saya doakan sis dipermudahkan urusan bersalin . . Bykkan bersabar ye 😊

Saya waktu mcm nie , sya makan bendi rebus dengan air milo tanpa gula or susu ..cuma letak plnta dlm milo tu... lpas tu bnykkkn bjalan... tghari teruss contraction kuat n mlam bersalin ..alhamdulilah..

Bnyk bjln sis. Sy baru2 bersalin bukaan baru 2cm jm8pgi, sy bjln klur masuk dlm wad.. Mlm jm11 tu start contraction, doc cek bukaan bru 4cm.. Jm2 pgi tk tahan sakit dah, doc cek bukaan 6cm.. Jm 3.26pgi sy dah selamat bersalin...

klu pengalaman kwn sy. dia ckap klu nk cepat buka kne berjalan. jalan sekitar katil kita sja. pusing2 spya cepat buka. klu duduk sja lma dia ckap.. itu pengalaman kwn sy. sy doaksn kmu slmt melahirkan anak ya sis ❤️

Ini cerita anak buah saya. Pengalaman dia 2org anak nak cepatkan bukaan bersalin, kerapkan mencangkong @ buad kerja sambil mencangkong😅 cepat pecah air ketumban. Kalau saya anak first dulu banyakkan berjalan je.