Nak tanya. Dah buntu. Kesian dekat baby.

Dah buntuuu. Momy momy semua tolong share ubat sapu apa yang sesuai utk newborn kulit kering. Sebelum kering dia naik ruam, lepas elok ruam nipis dia terus kering camtu. Any suggestion momy momy. Please share. Thankyouuu 🤧🤧

Nak tanya. Dah buntu. Kesian dekat baby.
110 Balas

anak sy pn prna kna bgni mula² kecik jk ruam susu katanya nnti sembu jd sy biar kn jk.. mklum la ank prtma x tw ap² lg😅 last2 mkin merebak plk smpai ank nangis2 rimas .. last2 sy bwa ke kk doctor bgi ubat yg lotion tu.. calamine klw x slp... sbb ank sy knk jngkitan kulat.. 😧 nsp sy bwa ke kk lpas sapu ubt yg doktor bgi tu alhamdulillah smbu... biar pn agk lmbt ... sikit.. dan sy tukar bedak ank sy sblm tu sy pkai bdak jhonson sy tukar p bedak pureen ..

Try Tukar sabun cuci utk sarung bantal, lapik tilam dan baju baby.kulit baby sensitif mgkn xboleh guna sabun sembarangan.. Habuk2 kat rumah pun pastikan xda n aircond or kipas klu guna kena pastikan sentiasa bersih udara tu.. 1st skli kebersihan keadaan sekita kena jaga.. Mgkn baby snsitif trhadap habuk then buat kulit baby jd gitu.. Ini pndapat saya saja.. Harap baby cepat sembuh..

Anak sye masa umur sebulan pon kulit dia jadi kering merah2 dekt area muka and leher sye sapu ni. Alhamdulillah okay dah muka, dia cuma leher je sekarang akn naik ruam bila berpeluh. Klw muka dia naik ruam sbb air liur or susu pon saye sapu cream ni juga. Cuma bau dia mcm tk best sikit la sbb memang bau natural avocado oil. Moga kulit ank sis cepat pulih🫰🏻

Hi mommy, saya suggest jollycare. For me harga mahal tapi worth trying. Anak saya pun masalah kulit dari newborn sampai dah umur 1y baru saya try jollycare tu Alhamdulillah berapa hari pakai elok je kulit anak. kalau tak dulu sampai saya pun menangis tengok anak 24jam menggaru especially kat diaper area. alhamdulillah tak sampai seminggu pakai dah ok

sama mcm ank saya 2bulan msa tu .naik ruam byk..pdhal pakai cetaphil..tp biasa la baby nk suai dgn persekitaran..so sy tukar byk krim tetap tk hilang juga...last kak sy recomend snowwhite strawberry sebab sapu kt ank dia berkesan .sy beli 3hari sapu kt muka ank sy mmg berkesan....smpai skrg dah 4bulan msih amal kena nyamuk pun sapu jerr.

sy guna youbaby cream harga rm59.90 kat shopee ada lazada pn ada. Alhamdulillah 2 hari pakai nampak perubahan lepas seminggu ok dah. sy pergi hspital mmg dia ada ubat sapu tp doctor ckp better try cream lain sbb yg kat hospital tu bkn semua berkesan , ikut budak jugak. umur anak sy 2 bulan stgh, xsanggup tgk baby sakit semoga cpt sembuh

puan. pergi klinik swasta. pakar kulit kanak2. hritu anak sy blkg tlinga problem sy pergi dpt cream dn syrup antibiotic.dan kne keep follow up smpai sembuh. kalau xpedih mesti bby xselesa ni. kesian . gov biasa mcm tu. mungkin dr tu burn out patient ramai kot. mesti ada ubat. cuma sesuai/xsesuai je. semoga bby cepat sembuh.

Guna snow white lotion sis . Sy beli dlm shoppe jaa . Ank sy jdi camni dari dalam pantang sampai la umur dia 4bulan . Mcm2 krim , losyen suma sy try beli kat farmasi , ambik kat klinik , beli dkat drugstore suma da try tpi tak oke . Lepas try snow white lotion tuu alhamdulilah kulit lembut , takda ruam da .

Ada je ubat untuk baby. Doc akan bagi cream aquo sapu nipis. Susah sgt beli je Kat farmasi. Baby saya pun mcm ni dlu. Kerap lap. Jgn bagi baby panas. Kalau rajin bancuh tepung ubi kayu, sapu kat anak. Da kering gosok2 buat mcm bedak. Tapi area muka hati2 takut masuk mata. Nnty lama2 kulit dia licin.

Boleh cuba beli yang ni sis. Saya guna untuk fullbody baby. Kalau pelipat pelipat merah pun, saya sapu. Kejap ja hilang merah merah tu. Naik macam biji nasi pun, saya sapu. 2-3 hari hilang. Kadang saya pun pakai sekali untuk jari jari tangan jadi kering mengelupas. So far memang best. Recommend.