Nak tanya. Dah buntu. Kesian dekat baby.

Dah buntuuu. Momy momy semua tolong share ubat sapu apa yang sesuai utk newborn kulit kering. Sebelum kering dia naik ruam, lepas elok ruam nipis dia terus kering camtu. Any suggestion momy momy. Please share. Thankyouuu 🤧🤧

Nak tanya. Dah buntu. Kesian dekat baby.
110 Balas

sis, ni just ikhtiar tau. sy share apa yg menjadi utk anak saya,kalau x menjadi utk anak sis maaf ya. sy try pakai kan anak sy minyak youbaby kt ruam2 tu alhamdulillah ok. sis boleh try juga snowwhite lotion byk org jual skrg. tgk kt tiktok ada org jual snowhite lotion tu utk ruam2 baby

Saya dulu baby naik ruam susu. guna sebamed tapi makin teruk, guna sudocream kulit kering. Last last saya beli cetaphil for baby. Tapi kena rajin lap muka baby guna cotton ball rendam air suam. Kulit baby saya licin alhamdulillah. Sis cuba lah cara saya ni kita ikhtiar

2y ago

saya pon sama guna lotion cetaphil.. memang bagus.. muka baby pon jadi licin berkilat

Anak saya pun macam ni..so masa checkup sebulan di kk, saya tunjuk pada nurse dan dr then dr bagi ubat..puan boleh ke kk dan mintak pendapat dr..nurse ada juga suggest untuk guna sebamed bagi kulit kering macam anak saya..apa2 pun puan tanya pada dr ye..moga baik2 saja untuk baby puan

Pergi klinik sis.. jgn tnye snie, pendapat lain2x.. kulit baby semua lain2x.. kne gy klinik Klu nk lebih thu.. klu boleh jgn lah bgi orang2x cium anak sis dn lagi2x yg bersolek.. jauh kan lah

2y ago

Macam baby saya la. Sama la dr ckap takda ubat utk ruam dia. Tapi saya beli gak la balm tasneem sebelum dia jadi makin teruk. Alhamdulillah mmg kurang tpi tak hilang, kadang2 still kasar pipi dia 😭

Masa anak saya pun kulit mcm ni. Dr suspect enzema & anak saya jenis kulit sensitif. Saya bawa pergi klinik kulit dermatologi. Alhamdullilah pakai sampai sekarang. dr bagi pakai sabun mandi klinik, krim pelembab & krim alahan. Nak pakai produk luar saya takut makin merebak

anak lagi laa teruk ruam susu terus naik eczema.. guna sudocrem, dropolene, eucerin, krim Dari KK, cream ada steroid pun x jalan.. tapi lagi buat teruk ada lah.. g klinik Pakar kulit pun sama.. 🥲 last2 guna cream snowy treatment cream nih baru muka anak okey sgt2..

anak saya mcm ni jugak sblom ni lagi teruk pon ade smpai jadi kudis mengerutu .. saya pegi klinik dia bagi calamine lotion dgn aqueous cream .. aqueous cream doktor suruh pakai masa mandi sapu macam sabun sementara nk baik jgn pakai apa2 sabun dulu...

saya biasa akn bg lotion baby sj lepas dia mandi dah ok, pastikn muka mmg di cuci bersih lh..biasa bg air sejuk utk mndi tp bkn sejuk sngt adalh cmpr air pns 1 gayong 3 gayong air sejuk..ruam tu klau bby pns mnjdi..biar je muka bby sejuk adalh rsa nyaman bg bby ;)

Sis stay mana? Kalau di kl, saya recommend g jumpa specialist. Dr ting dekat jalan imbi. Anak saya dulu eczema teruk sgt habis mata semua, tapi alhamdulillah dia bagi cream reda terus takpayah steroid2 bagai. Tak mahal lak tu. Dah tua dan berpengalaman dr nya

2y ago

assalamualaikum maaf kak, nk tanya anak akk sekarang dah pulih ka? saya pun da cuba macam macam tapi masih mencari ikhtiar cara lain lagi.

Sis xsume doc ok.. get second opinion... doc gov ni kdg2 burn out.. so dorg terlepas pndg.. just nk tau tkt ni enzima ke or normal alergy. try tuka sabun cetaphil.. jgn intro any streroid cream klo blh.... Klo susu bdn, sis pantang skit bnda2 gatal..