Now, obimin. At first, Zincofer.

Dah 10 hari ambik Obimin, lepas tu najis asyik cair je tak berketul mcm najis normal. Rasanya dh lama tak membuang dgn najis yg normal. Skrg mmg najis yg cair je. Ada yang mcm saya tak? Apa maksudnya ya? Adakah ia normal atau ubat tu tak sesuai dgn body saya? Saya ambil Obimin bersama vitamin C (air lemon/buahan). Nak tanya nurse tp mcm lambat lg next checkup. So nk try tanya sini dulu. Before this nurse bg zincofer tapi tak sesuai dgn saya sbb rasa pening & loya nak muntah. Tapi tk muntah pun. Tp masa ambil zincofer, najis mmg keras sgt, sembelit 3-4hari baru membuang walaupun dh ambil buahan, sayuran & air yg banyak. Bgtau doctor, doc terus bg Obimin. Bila ambil Obmin, najis cair pula & dah lama tk membuang najis normal. #firstmom #pleasehelp #bantusharing

11 Balas

sy 1st buka buku mkan zincofer.. hb okay je xdrop. memang zincofer buat najis gelap. kdg sembelit juga walau makan buahan n sayuran kerap dan air banyak. dah 2kali repeat ambik ubat sebenarnya memang biasa menahan rasa mual nak muntah tu. cuba mkan waktu pagi mesti pusing sampai sy bwak tido supaya xmuntah.. cuba mkan waktu malam kdg termuntah balik. 😅 last mkan sbb tiap lepas mkan dada sakit rasa pedih ulu hati. last stop makan bgtahu nurse dan tukar kpd obimin. tp najis xgelap mcam makan zincofer. xsembelit. sampai skrg makan obimin hb pon okay je selalu. 😉 mungkin ikot pd kesesuaian penerimaan badan ibu juga.

Nt next checkup tnye nurse, ckp kt dia najis jdi cair.. Normal ke x?... Sy mula2 amik zincofer, klau zincofer mmg najis keras pastu jadi sembelit, sy byk mkn sayur hijau ngn buah, inshaAllah ok.. Pastu kdg2 luka juga time nk berak tu.. Lpas tu setiap nk berak mesti sy sapu baby oil dulu kt lubng bontot.. Lpas tu bru xluka.. Law x mmg luka setiap kli nk berak.. Lpas tu sy tukar iberet.. Ok sikit dri zincofer. Xsembelit mcm mkn zincofer.. Tpi tgk bdn bdn msing2 yg mne serasi..

kdg ii ad org xsesuai ngn ubat ni . sy pn mula mula mkn obimin elok je najis tapi naik ruam ruam merah lepas habis je ubat obimin xnaik ruam dh . makan zincofer tudia skli mari sembelit dn najis brtuka warna hitam 🤣 pape pn nurse ckp normal . tp itu ler asal sembelit je mkn pisang alhamdulillah lega perut . zincofer pn boleh ambk dgn mnum jus oren puan . tapi kalau najis puan xnormal boleh tnya nurse

7mo ago

nk cepat membuang mkn la pisang hahaha mmg cepat ler kluar 😝

Sye mule2 makan maltofer,,beli sendiri,,najis keras,,sllu sembelit,,bile masuk trimester kedua,hb low,,nurse suruh tukar zincofer,,Sye minum dngn air pati delima,, Alhamdulillah,,hb naik,jd 13,,n najis jadi lembut,, senang nk membuang n Yes,,najis akan jd warna hitam kalau kite makan ubat tambah darah

sy amik zincofer skrg, Alhamdulillah xde mslh cuma najis mmg hitam tp nurse ckp tu normal...dpt rsa njis keras masa membuang tp xde sembelit teruk,mngkin asbab sy amalkan jus pati delima + byk mnum air kosong kut...apa² pon semoga yg baik² sje utk awk & baby yew 😊

Saya mula2 makan zincofer pun pening jugak. Loya dn muntah lg. pastu saya try mkan ubat dgn sunquick suam tanpa gula sblm tido. Membuang okay jee. Sembelit tak lebih dari 2 hari. Dah try maltofer yg liquid tu tapi xblh nk go.

Tukarlah lain. Sy dulu ambil sangobion jadi cair jugak kdg2 tkleh kawal cirit. 😭😭😭 so sy tukar iberet. Pening la pulak. Last2 sy ok dgn zincofer. Ms pregnant anak2 lain ok je iberet. Yg masa tu baby xnk pulak hehehe

Saya pon dapat zincofer awak.. kandungan dah 5 bulan. Asyik.sembelit jaa. penat tite. 3 ,4 hari selang baru bleh berak 1 kali. Tatahu nak mkn buah apa nak bg membuang tiap hari. hahah

Nurse bgi saya zincofer ye betul sy jadi sembelit dan najis keras wrne hitam

7mo ago

Kalau makan ubat zat besi rasa normal kalau warna hijau pekat kehitaman sikit

Saya makan obimin semua result darah cantik