Muntah dan Jaundice

Daddy here... ada 2 soalan untuk mummy2 atau daddy2 yg ada pengalaman atau otai.. 1. Apa yg menyebabkan baby muntah setiap kali menyusu?? Time menyusu tu pula nafas macam terkapus2. Nak kasi burb, tapi susah sangat nak burb. Susu yang dibagi pula susu ibu... 2. Adakan meminum longan kering cina boleh mengakibatkan kuning (Jaundice). Apakah makanan2 yg jika diambil akan menyebabkan kuning?? Sudah 5 hari tapi bayi daddy ni kuningnya tak kebah2 lagi..

1 Balas

perut baby belum matang salah satu punca bby kerap muntah, kadang overfeed, kadang cara feed x betul, kadang bloated.. cara burp kn bby, bby dduk 90degree kt peha, support dagu, then tepuk slow2 blakang dye.. kalau x burp, boleh pusing kn bby tapi kalau x berani, jgn buat.. lepas burp, jgn terus letak tapi biar dukung dulu.. letak kt bahu.. nak baring, biar senget sikit.. makanan yg panas2 mnyebab kn bby kuning sbb bby fully bf.. contoh mcm trlebih halia, lada hitam.. bkn x boleh langsung tapi dlm kuantiti byk.. kalau longan kering, slalu nye d rebus sekali dgn kurma merah utk tambah darah dan tingkat kn pngeluaran susu.. yg tu xde masalah.. rajin2 expose bby.. means, letak bby d tempat cerah.. no need uv also ok.. just pakai lampu rumah je.. barut ke wrap ke xyh dulu.. feed bby setiap 2 jam atau 1 jam.. normal bby jaundice memang akn kerap tidur sbb dorang letih.. cuba la.. just shared mane ok je.. harap mbantu.. 😊 mostly newborn cara jaga kalau jaundice sama je.. good luck daddy..