Perlu ke readykan breastpump sebelum bersalin? #firstimemom

Currently nak masuk 7 bulan dah. Tu nak tanya. Perlu ke? Ada tanya kawan kawan. Ramai cakap tak perlu. Tapi kita ni risau. Tak tau nak expect apa. Huhu. Thank you jawab ye.

27 Balas

sy housewife, anak pernah warded jaundice dulu. sebenarnya pam hanya perlu kalau pisah dgn baby, if mmg bersama dgn baby je tk payah penat2 pam pun, senang direct bf je.. lagi2 1st month tu dbf je kita pun nk recover baby pun sama, susu pun tgh nk establish ikut apa baby perlu lg. if nak beli breast pump kena ukur betul2 ikut badan kita bkn ikut org tau. pilih jenis mcm2 mana pun ikut badan kita. sy dulu anak warded, gi kedai cari pam, tak test pun, tanya2 pastu beli je. sudahnya tak dapat hasil pun. cita2 nk hantar ebm ke hospital, tp terkubur je lah sbb 'takde susu'. tp tu silap sy sbb sebenarnya bkn susu badan takde tp silap beli pam, pam tak sesuai pun dgn sy so susu tkleh dikeluarkan pun.. patutnya sy belajar marmet awal2. belajar bab penyusuan awal2, tp sebab tk tahu kan.. sehari pam sekali nak 2 3 oz susu apo.. patutnya pam@marmet tiap 2jam siang malam.. ni malam2 bantai tidur mentang2 anak tkde. pastu siang stress pam susu tk keluar. haha. jgn ulang kebodohan sy tau. belajar tau sblm bersalin ni

Personally bagi saya tak perlu. Marmet pun dah cukup. Sekarang ni awak belajar teknik marmet dengan betul. Tambahan, penggunaan breast pump tak digalakkan masa 30 hari yang pertama sebab akan mengganggu supply. Melainkan awak working mom. Boleh nak beli awal tapi rules sama jugak. Pump untuk buat stock atau menggunakan pump ialah 30 hari lepas bersalin. Marmet ialah teknik yang terbaik untuk pengeluaran susu semasa 30 hari awal kelahiran. Kalau saya, saya akan invest masa dan tenaga untuk belajar teknik marmet ni. Boleh dapatkan bantuan dan tunjuk ajar daripada lactation nurse di KKIA/ hospital atau lactation counselor. Harap membantu

3w ago

Setuju. Marmet paling best

Kalau awak bekerja, ya perlu.. Tapi kalau surirumah, nak beli boleh x beli pon xpe.. Sy surirumah tp sy beli gak.. Itupon beli lps bersalin.. sebab lps bersalin x dpt skin to skin dgn baby.. Baby warded nicu 3 hari lps tu kat nursery 3 hari.. Hari ke 3 baru dpt jumpa baby dan susukan direct.. Tp end up breast bengkak gila2 sbb susu dah mula terhasil. Penat marmet lps tu beli pam jenis wearable autumz 1 je sbb nak keluarkan susu dan kurangkan bengkak susu sementara baby x keluar wad lg masa tu.. Tp once baby dah boleh keluar, bg direct je sampai sekarang.. Pam tu pon x berguna pon skrg.. 😅

bagi sy first mom perluuu... sy masa 1st bergelar ibu... dgr ckp org xpayhh....taikkkkk tup tup anak kne tahan nursery... breast da bengkak time tuu dgn botol susu xde...konon xnk bg anak susu guna botol... last pergi klinik bengkak susu daa ni.. makn ubt surut bengkak.. terus g manjaku g beli pam susu... last skli anak da 1thun mmg fully bf. da xguna semua tu da simpa. awl 6bulan. bg sy pam utk 1bulan awl tuu... kire emergency guna.. pom klo boleh beli yg automatic taw.. klo manual sakit tengkok ooio...ni base on my experience....

Klu sy, wlaupun sy suri rumah sy standby je beli pump. Lepas bersalin sy ada juga guna, ingtkn xnk pump pn tp sbb susu byk sgt smpai sakit bengkak breast then sy pump. Tp guna jarang2 juga la, slagi sy rsa bengkak tu ok sy x pump pn tp bila rsa sakit sgt baru sy pump. Guna 2-3 kali je. Bila ank dh besar sikit byk mnum susu baru tak guna dh. Bengkak tu masih ada tp tolerable. So depends sis nk beli pump tu sbb apa. Sy mmg niat beli bukan utk daily uses tp more to emergencies.

3w ago

Saya pun suri rumah jugak. Tengah fikir fikir. Sebab banyak kemungkinan yg kita tak tahu en. Thank you bagi cadangan 💕

pada sy perlu melainkan takde apa² mslh utk menyusu baby sebagai contoh puting breast timbul elok dgn lg satu perlu jgk utk memudahkan kita buat stok simpanan susu utk baby + kalau baby lama tak hisap susu & breast start rs bengkak mmg perlu sgt utk pam (ni cerita utk baby yg dh bebas jaundice & dh tak berapa NB)

sy 1st time mom jgk n x beli pump pn..tp lps discharge tu g cek kk,baby ade jaundice so kne tahan wad..n sy x blh room in dgn baby sbb jaundice agak tggi..so kne marmet n sgt sakit ye bile bengkak susu..tp sbb xnak over supply,suami belikan milk collector,tu pn dh cukup sebenanye..

better awak standy je. sbb lain org lain kan tp tak salah prepare. sbb walau awk da marmet kadang tak kuar ke , kadang da bengkak , anak da kenyang susu sebelah je. sebelah kena perah tp maybe awk da xlarat, pump lagi okay. just prepare. anyway, enjoy your journey.

masa anak prtama dlu sya x ready beli pump breast tuuu last" kna tahan ward kanak" susu bengkak puting susu dah brdarah luka...baru merana nk nngis 😂😂😂😂 anak kedua ni dah siap" smua untuk ready sbb kita x tau nnti mcm mna...

Saya beli sebab sebelum ni marmet tak keluar apa. Sakit sgt. Cl marmetkan pun teramat sakit tp keluar setitik. Tiap org tak sama kan huhu. Kalau lepas bersalin marmet okay, saya pre love je. Tp tak okay rupanya huhu nasib beli

2w ago

CL tak semestinya dia lactation counselor or anyone yg bidang penyusuan.. maybe salah cara marmet tu buat sakit. patutnya tak sakit pun tk kira susu keluar @ tak