Normal ke kalu biarkan bayi 9bulan menangis hingga tertido sendiri... Atau kt perlu bantu tidorkan

Contoh tepuk dodoikn bagi buayan

11 Balas

sy pnh kerja taska jaga baby dan anak2 asuh. masa tu ketua sy org asing indonesia. sy pulak bdk2 muda lagi masa tu bru 19tahun, bru2 kawin. 1st masuk kerja blur2 lah xtau nk buat apa. ada baby dlm 4 5bulan nangis atas tilam😣 sy nak angkat pujuk tp indon tu marah, dia kata nnti anaknya mengada dan manja, biar je. bdk tu nangis,sy smbil tgk2 anak lain dgn sy2 pun nangis, last2 baby tu tido lepas dh sedu sedan nangis, anak yg lain semua dia kurung dlm buai dari anta smpai mak nya balik, turun bila makan dan mndi. bdk2 tu mcm tkot dgn pngasuh indon tu. sy kerja sehari je lepas tu sy mintak berhenti sbb xsnggup tgk mcm tu, mendera. dan sy dpt tau baby tu anak owner pemilik taska tu tp berani dia buat anak majikkan dia mcm tu. now taska tu dh tutup mgkin kantoi kot. sy dorg tarik di taska yg lain, cawangan lain yg lg elok dan tertib dijaga melayu kita sndri, sy tnya kt pkerja taska tu, dia kata owner nk save bajet tu amik indon sbb dpt byr gaji murah. 😩 bila pkir2 memg xpatut sbb nyawa anak2 tu jd apa2 siapa nk ganti. haihh😭

dari kecik saya tak bagi buai anak saya, lagipun dia selesa tertidur kat tgn .. bila dia terbiasa dah tertidur kan tgn , dah sedap lelap .. saya letak atas tilam .. dah besar2 sikit .. saya tepuk2 sambil nyanyi2 selawat . dia akan tidur .. tapi saya tidurkan dia ikut rutin masa dia tidur hari2 .. kalau bukan masa dia tidur.. dia xkn tidur .. sblm tepuk2 tu kita bagi dia punya susu dan makan yg ckup. If kita tepuk nyanyi X jln.. dia masih nak main, bagi ja dia main Smpai dia bosan.. hehehe bila dia dah bosan dia akan mengantuk.. Tapi nak training anak tidur mcm ni nak kena sabar sikit la.. Sebabnya Dorang lmbt nak tertidur banding dgn yang tidur buai

sy start sleep training masa anak umur setahun. dia x nangis, dia golek² atas tilam(bkn katil ye) sambil peluk bantal, bebel² dan kmudian dia akan tido sendiri. skrg anak sy dah masuk setahun 2 bulan lebih, dia dah boleh tidur sndiri tanpa buai atau tepuk. oh ya, dari dia lahir, sy x pernah bg dia tidur buai.cuma tepuk² saja. masuk umur setahun, sy latih dia tidur sndiri.

sis boleh refer puan uswatun punya postings banyak dia ajar trntang sleep training ni. di ig nama dia @babylanguage. tt pun ada.

saya mcm ni jgk. bila dia ngis2 mcm mngtok sy cuba bg tdo dodoi atau buai. last2 dia nk main. pstu sy trpksa biar dia smpai trtdo sndri

sis tgh sleep training ke? x bley mcm tu.. ble baby nanges, kne pujuk dlu.. da diam bru tepuk2..klu nk msuk buai pn boleh..

3mo ago

sian nye baby.. tp yela hantar pngasuh kn..

kesian kalau biarkan..tp sbb pengasuh kan...tahla xtau nak ckp cmne..tp kalau ank sdri xsmpai hati tgk cmtu...

ya.. tepuk,dodoi, kalau xbrhenti ,msuk buai .. kesian kalau biarkan menangis smpai tertidur sendiri..

Jangan biasakan baby menangis sampai tertidur. Baby akan rasa neglected.

mungkin baby kembung perut ke.. tu yg x selesa.