CHEK BUKAAN

chek bukaan memang sakit ke..tadi sya skit prut 34 week..pegi hsptl tros kena seluk..sakit betol rasa 😭😭😭..mcm mna nak kurangkan rasa sakit nanti..nurse marah saya sebab angkt punggung 😭

9 Balas

Saya pun pernah kena seluk dgn si muncung itik tu sebelum bersalin sbb mcm ad leaking ketuban. Kita suspen tapi terus cuba rileks & buat teknik pernafasan. Tarik nafas ikut hidung dlm2 n lps ikut mulut slow2. Ikut mana selesa. Tp in sha Allah akan jd rileks. Fikir anak & ad juga yg ajar control mind yg tu adalah suami. Mgkin bleh bantu. Huhu.

8mo ago

sya hri tu nurse tk dak bgitau..jdi sya tk tau..dia tros seluk ja sdih 😢

kena bertenang and guna teknik pernafasan yg betul. Jangan keraskan badan. Plus, kena kerap bersama suami so lubang tu tak ada lah ketat sangat. saya masa kena check bukaan tu, malam tu baru lepas bersama suami. Okay je rasa, sebab kita punya tu dia dah mengembang. hihihi

8mo ago

sya pon bru lpas brsma suami mlm tu..tpi skit jugak 😢

Sy bru lepas cek bukaan, mmg senak dan rse nk terberak sbb mmg dalam dr cek, kita smpai nk terkepit kepit kaki sbb rse senak x selesa tu. Tpi mmg betol kne relaks kan bdn anggap mcm diorg x buat apa pun

8mo ago

btol sis senak..sya smpi rsa nak ngis..sis dh brpa week

masa anak first saya banyak kali kena seluk, sblm seluk dorang akan ckp tarik nafas and lepas slow slow. sbb time tu badan kita akan lembut sedikit. lepas seluk memang akan senak atau ada darah sikit.

8mo ago

trima ksih sis

sis xleh keraskan badan..kena tarik nafas dlm2 hembus..n ulang balik.biar badan kite dlm keadaan releks spya otot2 pun lembut.klau kite keraskan badan n lawan outo mmg sakit

8mo ago

terima kasih sis

Biasa Doc @ nurse akan bgtau suruh relax time nk seluk. Jangan lawan @ keraskan badan. Sy kena seluk haritu mmg x sakit..

8mo ago

ni doc nurse tk kata apa terus seluk sya dgn tk brsedia..sis hari tu masa seluk bukaan dh berapa cm

sis,sya nak tnya dia seluk pakai apa yaa?😅 ..sya first mom jadi xtau

8mo ago

saya pon first..bru 34 week..sya pegi sebab ada skit mcm sengugut..pegi2 teros kena seluk cek bukaan..guna jari ja 😭msuk dalam kita punya..tapi dia jolok sampi dalam..rasa senak 😭..sya dgn tk sedia..

Mmg sakit . Kna than klau mlwan lgi sakit

8mo ago

😭😭😭😭😭

xsakit jika relaks je.

8mo ago

ya kaa sis dh prnh ka