Pregnant 9minggu

Cara hilang kn mual. Dn bila makan selera xda . Mcm mana nak dpt kn selera lagi. Sakit rasa Tak makan🤮😭

5 Balas

Kena paksa diri juga. Makan sedikit kuantiti tapi dalam waktu yang kerap. Maksudnya, makan sikit sikit tapi berulang ulang. Makan Epal Hijau, Orange, Boleh hilangkan mual. Air kosong + perahan limau @ buat sunquick tanpa gula. Air masam-masam membantu utk telan makanan. Saya pun alami yg sama juga. Perut pun cepat lapar waktu pregnant. Semoga dipermudahkan Mommy

Kena sumbat jugak apa2 sis, sikit2 pun takpe asalkan kerap.. Sebab perut mmg akan sentiasa rasa kembung.. haritu sy lgsung takde selera start 6 mggu smpai 9 minggu.. Nasi lgsung tak pandang.. Smpai gastrik teruk, siksa.. Skrg dah 10 mggu, alhamdulillah dah ada selera makan, dah boleh makan nasi, alah pun dah kurang, lega skit🥰 Kuat semangat ya sis! 💪🏻

Kalau dah buat petua dan tips yang di sarankan tapi masih tak boleh makan jugak, jumpa doktor sis sebab takut tak ada tenaga dan zat untuk baby membesar dan bahaya kan kesihatan. Mak saya alami macam sis. Tak boleh makan langsung , doktor bagi ubat kawal mual.

try waktu pagi makan buah epal atau pisang..saya dah cuba mmg efektif..if ada avocado lagi baik..buat jus ker.. klu makan nasi kurangkan makan bnyak kuah atau tanpa kuah..gaul nasi putih dgn lauk y nak dimakan tu..boleh kurangkan rasa mual samgat2

makan buah buahan