Check bsp

Cara ambil bacaan bsp utk gdm 2 jam selepas makan tu nak kira dari mula kita makan atau sesudah kita habis makan ?sebab saya terima arahan dari klinik yg berbeza beza . Sekarang taktau mana satu yang sebetulnya.

4 Balas

2 jam sesudah mkn. Contoh puan mkn pukul 10. Habis pukul 10.30. 2jam kemudian pukul 12.30 baru cek bacaan

12mo ago

Nama pun 2 jam SELEPAS mkn. Jd masa 2jam yg dimaksudkan tu bermula selepas kita habis mkn la. Kalau kira start dari kita mkn, bacaan bsp tu akan jadi x valid sbb tempoh 2 jam selepas mkn tu x cukup. Insulin x sempat buat keje betul2 lagi. Kalau pendapat doc lain semua sama, x ckp pun yg cara puan buat tu salah, jd puan abaikan je yg doc lain yg ckp cara puan tu salah