kehamilan 29 minggu

bunda* mau tnya normal kah kehamilan 29 minggu ad keputihan sedikit .. tq bgaimna cra mngatasix , psal lgi 2mgg bru genap hami 7 bulan

20 Balas

Hi semua nak tanya yg prnah beranak tu ..Sbb sya anak prtama agak risau sikit sbb jarang gerak...Nak kira prgerakan bby pun susah ..Kdng ii 3 jam 2 kali menndng ..dan 28 week sya punya sken hari tu blom dpat tngok jantina dia ..Skrng 29 week ..Ada apa ii tak yg sis smua dpt tolong dn ajar sya ..😊😊Harap sis smua diberkati tahun ini ..

2y ago

biasanya nk aktifkn baby makan benda manis sikit atau yg sejuk

sy dah jumpa doc & tny psl keputihan ni. doc jwb klau keputihan tu normal tp jgn sampai gatal. kalau gatal tu infection/jangkitan kuman/bacteria. jadinya doc suggest utk sy buat sitz bath/rendaman faraj. rendam dgn air suam je. kalau nak letak garam sikit pun boleh. keputihan sy ni berbau. aduhhh xselesa lagi2 segan dgn suami. sbb bau kuat.

Dh tnya nurse and doc ckap keputihan normal tp bila kena monitor if colour brtular jd kuning or hijau and gatal brbau kena p buat check up sya haritu terok skit time 2nd trimester and sya d bg ubat mediviron sya dh letak d gmbar tue. Alhamdulillah selepas 3 hari insert dh ok.

sis ambil asam keping rebus dgn air dlm periuk..pstu bila dh mendidih ttup api bbuh dlm bekas..cmpur sma air sjuk..msa nk mndy tu..ambil asam keping td bilas kt miss v..selawat 3kli..insyallah..akn hilng keputihan..bidan yg ajr sya bt mcm tu

Lepas membuang hadas kecil / besar.. basuh bersih dan lap dengan tuala kering atau tisu kering. InsyaALLAH takde masalah keputihan. kalau ada pun sikit sahaja.

2y ago

sya mcm tu juga. ni warded. ada gbs. better check klinik kesihatan

anak pertama saya pun susah nak kira sebab perut masih tebal mungkin. yang kedua ni senang kira. tak sempat pukul 11 pun dah cukup kiraan..

2y ago

Normal je. Atas perut masing-masing laaa. Asalkan doktor cakap anak sihat sudah. Nak perut besar-besar nak g mana. Nak cari baju pun susah.

saya 29w5D.. kerap sangat sakit belakang.. lenguh2 badan. kadang perot kejang.. mengeras..

6mo ago

saya pn rsa mcm ny jgk

samalah saya, tiap kali bangun waktu pagi MCM ada keluar cecair putih.. tapi xse gatal² atau sakit apa pun.. baby gerak dan aktiv jer

Saya dah sebulan ada keputihan yg agak teruk. Haritu pergi KK doc bagi ubat untuk insert dlm vagina. Alhamdulillah, dah berkurang.

Cuci kemaluan guna rebusan daun sireh dan garam gunung. Brapa kali guna saja dah hilang gatal. Kalau rajin tu buat rendaman