bahayakah jika tdak dibedong

bunda mau tanya apakah berpengaruh pada kaki bayi jika tidak dibedong, soalnya baby saya sudah tdak betah dibedong padahal usianya masih 3 minggu

14 Tanggapan

dibedong cuma buat menghangatkan aja bun bukan untuk meluruskan kaki nya. baby saya dulu dibedong cuma sampai puput pusar aja. karna dia gk betah dibedong. jadi cuma saya selimutin aja kalo tidur supaya tetap hangat meskipun gk dibedong.

bayi2 baru lahir di bedong untuk mencegah biar tidak kedinginan ya bun.. klo bayi sampai kedinginan bisa fatal.. oksigen gk bisa ke otak nanti nya.. masalah kaki bayi bukan sepenuhnya karna bedong

bayi ku dulu 2mgg nangis terus setiap di bedong, akhirnya sy akal sendiri. dari perut sampe kaki aja yang di bedong jd tangan nya bebas bergerak bun

nggak apa-apa kok Bun. dibedong supaya kaki lurus tuh nggak bener. kaki bayi yang memang seperti itu, jangan khawatir kakinya bengkok atau gmna

g juga bun..anak saya 3 minggu sdh g mau juga dibedong..fungsi bedong kan menghangatkan karena dia terbiasa diperut hangat..

bayi sekarang jarang ada yg betah pake bedong bun. bayi saya aja masih seminggu sdh minta dilepas terus

gpp kok pengaruh bedong itu tujuanya untuk menghangatkan dan mengurangi gerak refluks bayi biar ga kagetan saat tidur

5y ago

begitu ya bunda,, soalnya aku takut ajj 😁.makasih ya bunda buat infonya 😊

justru ga boleh di bedong kenceng2, yg longgar aja, fungsinya cm utk menghangatkan bukan utk meluruskan kaki

di bedong bund...biar bayi tetep hangat ..lagian tulang belakang bayo jua blm kuat