mengada mengidam

bukan mengidam. tp makanan pun memilih. tak boleh makan makanan yg berbau. dan tak boleh makan makanan yg manis. nasi ayam kfc ni ada rasa ayam tapi agak tawar. jadi boleh makan. sebulan da suami tak makan masakan air tangan bini. bau bawang buatkan bini dia muntah. jiran memasak pun kita yg sakit kepala. loya tekak. tutup hidung. air manis susah nak minum kalau bewarna. boleh minum air kelapa dan laici saja. pg td minum milo 🤢. keluar habis. tgahari ni minum laici. elok 2gelas boleh habiskan. air masak tak boleh minum. air suam panas boleh minum. #mengidam #mengada #kongsiCerita

mengada mengidam
22 Balas

Bukan mengada la puan... semua tu takdir Allah. Normal. Lain orang lain pengalaman kehamilan. Redha, syukur dan sabar dgn ujian kehamilan. Saya pun alahan mcm puan juga. Mmg mcm2 perasaan; stress, penat, sedih, bersalah, happy, nangis sbb nk mkn tp x boleh Dlm perasaan2, tu saya cari panduan kehamilan dlm Islam untuk cari kekuatan, jumpa satu pdf drpd Maj Agama Islam Sarawak. Itulah pointnya: redha, syukur dan sabar... Enjoy your pregnancy journey ya💐❣️

2y ago

maaf.. mungkin dia ni org rungus kot..😂😂 sbab kalau kami tu mengada tu bkn mengada-ngada.. mengada tu mksudnya membuang.. contohnya apa yg dia x suka dia buang..tu maksudnya mengada klau kmi la.. mengidam tu rasa nk makan sesuatu, mengada tu,sesuatu yg kita x suka.. contohnya mknan atau benda lain la yg dibuang time mengandung..😅😅

sy pun sama juga.. lama suami tak rasa masakan isteri, sian juga tapi alhamdulillah memahami.. kalau masak confirm tak makan, makan dua tiga suap je. mmg tak lalu. beli pun tgk juga time ti rasa nak makan apa baru habis, kalau tak susah juga nak habiskan. kalau masak bau menumis teru rasa loya, pening. tgk masakan sambal pun tak boleh sekarang 🤢

Sama macam sy. Tapi time 1st trim okay sikit. Dah masuk 2nd trim macam lagi teruk. Tak boleh bau tumis2. Selera makan lagi teruk sampai berat turun. Tak makan masuk angin muntah. Bila makan tak ikut selera tekak pun munta. Tapi taktau nak makan apa. Pening fikir nak makan apa 🥲🥲🥲 orang dok cakap jangan ikut sangat ngade2 tuuu. Sedih rasaa huhu

2y ago

saya suami sendiri pun cakap mengada waktu alahan. setiap kali sakit kena marah 😩

sy pun tak berapa boleh mkn benda yg berasa sgt dan berbau. contoh makanan yg gunakan perisa lain mcm sos tiram dgn aji. auto kembang tekak. hanya garam je boleh. yg manis2 pun tak suka. husband siap bekalkan stok coklat igt sy nk mkn tp tak suka Lak kali ni 😂. lain mcm sungguh mengandung kali ni. hanya masam, pedas dan pahit je boleh

tak apa, normal tu kita tak mengada pun 🥰 saya pregnant dari awal sampai nak bersalin mmg tak masak sbb pantang betul bau nasi yang baru masak tu dengan apa apa yang ditumis. mmg shuben makan kat rumah mak atau beli je, suami pun main peranan untuk memahami kita. biasala time pregnant ni semua tak kena kan hehe

Kalau mcm ni bukan mengada. Yg mengada tu kata anak dlm perut nk kereta Lamborghini lah nak suami belikan rumah banglo sbb konon anak yg mintak. Bab makanan ni biasa, masa ni lah tastebud kita berubah ikut pembawakan. Bkn mengada, mmg badan kita yg berubah sbb ada bawa nyawa lain dlm badan.

2y ago

Alhamdulillah. memg berubah sangat. sampai suami cakap bini kita dah lain. dulu suap apa semua nganga. lani kalau ajak makan pun masam mencuka.😆 kena tunggu bini lapa baru boleh makan.

Kalau awak nak kawan untuk meluahkan perasaan boleh la dm saya. Saya pun tengah cari kawan nak luah. Kadang2 apa kita rasa ni kita je tahu. Saya takda symptom alah sangat cumanya selalu cramp perut and minggu ke minggu dia dah main emosi kita. Boleh add saya kalau nak kawan2 ☺️ @najwanajamuddin (fb)

2y ago

saya alahan juga. suami selalu cakap saya mengada 😩 bila sakit kena marah. Sampaikan cuak nak bagitau kalau sakit. tahan ja sakit tu.

Takpe, biasa tu sis. Bukan kita nak mengada tapi memang tekak tak terima. Saya 6 bulan takleh masak. Makan pun sama la, memilih gak. Padahal before ni tolak batu kayu je kalau bab makan. Tapi nak buat camne. Nasib suami memahami. Sabar yee InshaAllah soon or later nanti makin okay 🌸

2y ago

Alhamdulillah suami dan keluarga memahami. kalau nak makan. cakap je terus dapat. tp kadang² kesian kalau panas2 keluar cari makanan yg kita nak. tp kalau dia tak pergi kita plak yg nangis.🤭

Hi puan. Takdir puan sebegitu. Moga puan enjoy momen pregnant ya. Walau rasa sakit situ sakit sini tapi ada nikmat nya kan bila rasa baby bergerak dalam perut. Bila bercakap dengan baby tu rasa dia mendengar 🥰

bukan mngada sis ..saya mcm tuu jgk x nk mkn nasi putih tkak loya jee bila tukar beras wangi rasa nk mkn ..alhamdulillah saya mngndung blh msk lgi tp saya x nk mkn ..tekak nk mkn kt luar pulk hihihi...