Budak wajib minum susu sampai umur berapa?

Btl ka budak wajib minum susu sampai 2tahun? Klu above 1y6m mesti bgi susu formula klu yg x susu bdan? Atau susu full cream kotak tu pn cukup?

6 Balas

Atas setahun dah boleh fokus more kepada pemakanan. Susu sebagai sampingan, tak kisah sampai umur berapa pun. Lagipun kalsium boleh dapat dari makanan juga. Takperlu formula, fresh milk @ full cream pun okay. Macam anak saya, minum fullcream kotak kecil 200ml tu. Sehari dia minum 1-2kotak. Kadang ada hari tak minum pun, ikut mood dia. 🥹😅 Boleh baca posting ni: https://www.facebook.com/share/p/DTzedjxNtKDTEUEx/?mibextid=xfxF2i

5d ago

Hehe thanks @MHHmummy 🫶🏻

2 tahun je untuk yg nak breastfeeding. 1 tahun je untuk susu formula. Setahun ke atas susu bukan jadi keutamaan dlm pemakanan anak.

ats setahun blh bg fullcream dh..dan klu blh slow down sikit2 bg susu, utamakan meal harian dia utk tumbesaran.

boleh je mne2.. yg pentg, tekankn pmakanan anak.. susu no 2.. susu fm/full cream mne2 yg anak nk mnum..

Ank sy umur 2thn dh bln dpn tp misi ckp susu kalau blh bg 2@3kali sehari☺️

5d ago

Anak ada masalah kesihatan ke?

1st year je anak wajib susu, lepas 1y wajib makan susu tu add on