Macam mana nk Maintain air ketuban sebab gdm.

Bru ni check up doc kata smua okey, kecuali air ketuban banyak..berat bdn naik mendadak pon disebabkn air ketuban byk bukan sebb mkn. ada cara ke mcm mn nk maintain air ketuban tu? Huhu risau jgk sbb ada y kata air ketuban byk boleh risiko baby tali pusat berbelit sbb baby floating..nk tggu due date bulan 7 ase lama. Huhu #ingintahu

7 Balas

Cara nk maintain air ketuban nie setahu sy x de. Sebabnye air ketuban nie adalah kencing baby. So baby urine output nie kita mmg x boleh control sbbnye baby masih dlm perut lg kn. Mmg betul air ketuban byk ada risiko tp insha Allah doa yg baik2 saja untuk baby awak. Awak boleh control pemakanan kalau boleh cut down makan manis2 within 2 week. Kalau awak ada masa dan tenaga, pergilah brisk walk every morning/ evening. Hope it can help a bit.

2y ago

Sy byk minum air masak..nk minum byk pon takot2 dh.. Tp mmg g sek jalan kaki.. Sbb egtkn nk maintain berat tu hahah egtkn disebabkn mkn naik mendadak berat ni. Rupanya sbb air ketuban. Huhu

Sama macam saya banyak. Tapi lama lama dia mcm okay sendiri. Paras air ketuban tu paras border. Doc risau bersalin awal semua. Tapi alhamdulillah skrg 38w. Tunggu hari je ni.

2y ago

Seronoknya sis.semoga dipermudahkan bersalin. Aamin.. Sy gdm on diet. Huhu xpnh lagi kena gdm tibe2 pregnancy ni sgkut gdm. Huhu redha je lah.

Maaf tiada pengalaman, saya komen bagi pertanyaan puan naik kat feed. InsyaAllah adalah yg sudi berkongsi pengalaman. 😊

2y ago

sy mkn tembikai kuning Dan merah. Dari 6 Naik 16

sy nak follow je kes puan ni...Sbb sy pun gdm jugak...

2y ago

Gdm diet control ke puan?

saya xpernah alami pule

Kena kurangkan manis awak.

2y ago

Sy xpnh sgkut gdm dua kali pregnancy. Tiba2 y 3rd ni sgkut syahdu betul mula2 sgkut gdm.. 🤣 Huhu