ttc

hi..?boleh tolong share pengalaman korang ttc ?sy ttc untuk baby no 2 selama 1tahun belom ada rezeki lg.?

18 Balas

bla dah ada ank 1st.msti mommy agk gusar knp utk ke2 sush nk lekat kn. sbb xsgka akn ada problem. kesuburan boleh trggu sguhpun prnah mudah hamil sblmnya. ada bbrpa fktor kne cek balik. adkah ada mslh brat bdn brlku? klu ada mslh brat bdn kne trunkn mcmna dgn pemakan? klu bebas sgt..maka prlu ubah kpd pmknn yg sihat. prnah guna opm dan kesa wktu sbur x? klu tdk..blaja dan gunakn scra konsisten slps brsih sehinggalah jmp opk yg positive.. seterusnya ulg stiap cylce shingga brjaya. sguhpun period regular.. blum tntu ada hri subur.. sbb tu ggal ovulasi. suami pun kne buat sperm analisa.. keadaan kuantiti dan kualiti sperma buknnya cnfrm bgus je selama2nya. at least mmdgkn ttc ank ke2 ni suami kne lah buat SA tu..klu ok..dah boleh fokus utk rwtan isteri pula. lg bgus rjuk je trus kpd pkr skit puan. doc akn buat tvs utk tgok keadaan rahim.. tgok keadaan telur mcmna. biasanya bg yg prnh hamil mslh ksburan tdklah ssukar mana. yg pnting kne tau punca dan atasi mslh dgn tepat.

sy ttc ank kdua 2 thun jugak. mcm2 supplement sy try. tp sy cpt give up. cuba 1 produk dlm masa 3 bulan n sy x prgnant, sy stop.. then tukar2. lpas sthun sy da mls nk beriya mkn supplement. sy focus mkn folic acid. kawal mkn. kurgkan caffein & fast food. sy guna opk dlm masa sthun. n sy beli home test sperm utk suami utk check normal ke x sperm tu.. alhamdulillah kebetulan hari subur sy 18mac 2020 (hari pertama pkp) . sy brsama selang 3 hari. cuti kan so x penat, x stress dgn keje. enjoy je hari2 cuti tu.. hari2 doa "Ya Allah izinkan aku mengandung bulan ni dan melahirkan tahun ini jugak" .. sy brdoa direct. serah bulat2 pd Allah. hujg bulan 3 sy kluar spotting tp sy confuse tu haid ke implantation. x sbar pnye 1april sy check upt. alhamdulillah sy pegnant. skg da 25weeks++ . bersalin 11/12/2020 .. semoga TT dikurniakan rezeki mengandung tahun ni dan melahirkan tahun dpn.. 😇

Kawen bulan 8/17 tp ckp kat husband blom sedia lgpn husband kerja jauh so xtfkir lg + susah nak jumpa..dpt jumpa pn kalau ada cuti panjang...05/18 husband dpt transfer..so start merancang bulan 6/18..bulan 9/18 demam terok..smpai lemah 1 bdn..berapa hari lepas tu heran kenapa perut cramp tp xperiod2 lg..siap marah2 n salahkan ubt sbb period lambat.xpuas hati sbb xptt cramp tp xperiod tkt pula kalau ada apa2 seblom apa2 check upt dulu...skali check ada 2 line..seronok btol masa tu kbetulan pula hubby travelling tpksa jer kejutkan dengan hantar wasap. Tp laki sya ni bengap xtau apa benda 2 line tu 🙄😒...05/19 baby keluar.. 😆

Saya TTC for 6 years, tahun ke 5 ikhtiar ke LPPKN utk rawatan kesuburan and doc sahkan sy ada PCOS... Doc suruh turunkn berat bdan sebanyak 10kg dlm masa 2bulan,dgn izin Allah sy dapat turunkn 20kg dlm masa 3bulan.. 1st cycle utk proceed IUI tak berjaya sebab telur yg matang cuma ada 2 je.. So kami rest dulu utk sebulan dan doc cadangkn utk makan suppliment Bio Selenium utk suami dan sy Bio D3.. Sy makan Bio D3 tak sampai 1bulan sy disahkn pregnant 🥰

I ttc anak ke3.. 1st and 2nd xde masalah.. No 3 ni susah pulak.. Maybe badan x ok kot.. Xpe la.. Kalau bkn rezeki kita, biarkan Allah bg rezeki pd org lain.. i just doakan semua y bertcc ni dikurniakan baby y comel.. Aminn..

dah dekat 4 tahun kahwin, belum ada rezeki..tahun lepas pergi check dekat LPPKN untuk tahu masalah..sekarang dalam rawatan kesuburan, ni cycle kedua..cycle pertama bln lepas tak berjaya..doakan kali ni ada rezeki tuk saya.. 😊

2y ago

alamak sori baru nampak reply ni.. just call lppkn jalan raja laut, minta sambung ke klinik subfertiliti.. nanti nurse akan bagi appt pertama untuk ambil history semua.. lepas tu kena tunggu period hari ke 2 dan 21 untuk ambil darah dan check hormon, kena buat hsg xray sebelum hari ke 10.. suami kena datang untuk check darah dah sperma jugak.. nnt nurse akan terangkan semula.. prepare sijil nikah, slip gaji sekali..

1st pregnancy gugur. Time tu ttc 1y4m. Sekarang ni still ttc. Dah 2y4m. Doakan sy dapat rezeki anak cepat2 ye. 1st pregnancy tu sy cek opk untuk trace waktu subur. Sampai skrg still buat opk. Belum rezeki lg.

Doakan saya cepat hamil tahun 2021 ini... Rindu nak jadi ibu... #ttc1stbaby #ttcian15years

🙋 Ttc baby no 2, 8 years already & still counting on it 🙏 Baby dust for us 🤗

yg nak mngandung bole try ini sis ipar saya sndri mngandung bole PM 01136233691