Assalammualaikum and hi, saya bru 15weeks mengandung . dan air gula sangkut , first time pregnancy .

Boleh tahu tips untuk hilangkan kencing manis ketika mengandung ??

3 Balas

waalaikumsalam. tiada tips utk hilangkan kencing manis,walaupun gdm. sekali dah sangkut gdm,sampai bersalin la bsp. sis cuma perlu kawal pemakanan sahaja utk kebaikan baby dan ibu. nanti doc akan arrange appt dgn dietition utk cadangan menu harian. jaga pemakanan,jgn sampai kena makan ubat atau insulin. nanti kena pakda bersalin awal. kalau gdm on dc ja boleh bersalin tak lebih dr due date. tp kalau memang tak dpt diet,ikut araham doc utk makan ubat atau insulin. tak lama pun,sepanjang pregnant sja

Kena kawal pemakanan, ikut betul2 nasihat doktor. Senaman pon perlu untuk bantu insulin dalam badan.. Air putih kena pastikan cukup. Boleh cuba amal minum air barli. Ni untuk pastikan paras gula normal lah. Semoga Allah permudahkan urusan ibu

saya gdm on ubat . tgok ubat tu berkesan tak , kalau tkberkesan gak kna amik insulin