Kencing Manis Ketika Hamil

Saya baru mengandung 11 minggu. 2 minggu lepas ada minum air gula. Tersangkut kencing manis. Ni kandung kali 2. First time sangkut kencing manis ketika mengandung. Ibu ibu ada pengalaman ke sangkut kencing manis? Boleh share tips? Saya rungsing fikir bila sangkut kencing manis 😭#ingintahu #bantusharing

2 Balas

Saya pun sangkut minum gula.. Kena BSP, jenuh ulang alik😂, tapi ape yg saya buat, saya makan je semua ape yg saya nak, kecuali makan yg manis, saya kurangkan, air kosong 2L sehari, ape yg saya perhati, buahan juga buat kan naik kencing manis, jadi buahan tu saya hanya ambik pagi dan malam sahaja..Ikot dietitian ajar… Semoga kita semua kuat ye ibu² 🥰

krg kn karbo. krg kan buah, 1slice lunch n dinner only, susu tukar ke susu tepung nespray dutch lady everyday atau susu kotak hl. lebih kn sayur n protein. jgn cut manis terus, nnti hypo. cuma krg kan manis je. byk kn mnum air kosong.

1y ago

terima kasih atas tipsnya 🥹❤️