sleep training

boleh suggest tak mcm mn nak latih baby 11 bulan utk tidur tanpa buai ? baby menangis teruk bila tak di buai ..#seriusnanya #firstmom

4 Balas

Dia dari kecil ke macam tu? Is it memang tidur nak berbuai atau dia belum sampai mood nak tidur? Boleh cuba ikhtiar for this one month bawa anak tengok sunrise dari jam 7am sampai jam 9am. Then tengok sunset dari 5pm-6:30pm. Kalau dapat grounding sambil tengok matahari lebih baik. Makan bagi kenyang esp malam. Then around 8pm or 7pm dah bawa masuk tidur. Lampu semua tutup. Dark night = ready to sleep. Then letak kat katil, ajak dia berbual ke apa, atau biarkan dia cari mood.

10mo ago

alhamdullillah skrg baby sya tdur tanpa buai siang dan mlm, trima kasih smua yg respond soalan sya ni ..🫰

Mcm saya, lepas lahir baby mmg tidur dengan saya. Masuk 4 bulan saya dh beli buai untuk dia sbb mak jaga. Tp malam saya x buai. So smpai skrg dah 11 bulan, buai bukan keperluan la. Siang hantar taska ticer buai, malam tidur dgn saya. Tp tidur sekali dengan menyusu badan la😅 dah lena baru dia tidur sendiri

sbnrnya kena latih dari awal. sy latih dari hbis pantang utk bg bby biasa tidur di bawah. klu dgn pengasuh mmg tidur buai, bila dgn sy bby tidur bawah. till now bby dh 1y, buai utk siang sahaja. malam tidur bawah. Dan klu balik kg or bercuti mana2 xbawa buai.

Memang akan ada episode menangis teruk bila nak buat latihan. Boleh belajar sleep training di FB BABY LANGUAGE...