satu bag ke hospital

Boleh share simple checklist barang ke hospital yg paling simple tak sempena pkp ni. Kalau boleh muat satu bag je. Kebanyakan list sy tgk dua bag siap bakul makanan lg. Tak silap bwk barang sket je kan.

9 Balas

Saya jenis org paling tak suka nak bawak menda banyak2. Renyah dan rimas. Suka bawak barang essentials je. Ini barang untuk semi-gov hospital. Full private saya tatau. Barang2 dalam 1 bag bersalin saya: 1. Mommy's toiletries small size (toothbrush, toothpaste, shampoo, towel) 2. Baju mommy x1 (untuk balik) 3. Maternity pads x2 (14 pieces) 4. Panties x6 (incase bocor or berpeluh tak selesa) 5. Toilet paper (keringkan lepas ke toilet, dan wipe down baby's private part lepas guna baby wipes) 6. Baby wipes x1 packet 7. Baby clothes (plus mitten and cap) x1 8. Diapers x10 9. Baby's napkin cloth x2 (1 untuk wipe susu or muntah, 1 lg untuk bedung) 10. Tanamera baby kidz (ganti minyak telon. Rasanya tak guna pun sb baby is too delicate at this time nak sapu2 even sabun pun) 11. Bedung baby yg guna velcro x1 12. hp dan charger.

ready ja sikit takya banyak sbb bkn pakai smua pun hehehe 😅 kalau bby dan ibu tiada mslh shari pun ble kluar da mcm saya haritu bnyk sngt pack barang last2 pakai sikit ja😂😂 1. Tuala wanita 2. Pampers NB 5helai 3. Tuala bayi 4. Tuala Mandi ibu 5. minyak angin 6. bedak 7. Baju bayi 3helai 8. Baju persalinan ibu nak balik 9. Tisu Basah 10. charger 🤣🤣

4y ago

hospital kerajaan sis, sabah

Trust me..bakul makanan penuh2 saya tak sentuh sgt..hanya biskut dgn air suam je lalu kt tekak..pakaian ibu tak perlu byk sbb kne pakai baju hospital..standby baju nak balik je..pad dan seluar dlm bwk lebih..tisu sgt2 perlu,sbb nak lap tmpt luka jgn bg lembap..baju baby pon bwk 2 set je..sbb dlm hospital,baby dibedung dgn selimut hospital..

Mcm yg sy dpt penerangan..dia suh kita asingkan utk LR..jdi sy buat dua beg..beg LR kecik je..yg satu lg besar..cz letak biskut..cwan pggan termos..sy pun ad tny kwn yg bsalin musim pkp..dia kate peralatan utk mkan kena bwk sndri..

4y ago

Boleh..tp guard yg akan hantar pd kita..suami xleh naik smpai ke wad..

Ingatkan nak packing 1 beg je baju kita dgn baby..last2 tak muat kena jugak buat 2 beg..belum lagi bakul nak letak tarmos,instant,roti biskut bagai😁

Saya takda bawak sampai makanan semua tu 😂 Saya bawak keperluan bayi, baju saya makanan cuma biskut kurma dan air zamzam je. Satu bag je.

Bju mummy utk keluar hosp Tisu basah, pampers baby Bedung, baju, smasa discharge baby

Lenggang kangkung je. Sume hospital sediakan.

4y ago

Tapi tengok hospital la kot and tengok sume benda la kot. Tp tpt saya deliver mmg saya lenggang kangkung je. Saya pun berbeg2 bawak mase nk deliver, xbukak 1 pun even pad derang salinkan.

Sy bawa 1 bag je