Zincofer utk baby #2nd

Boleh sesiape jawab tak zincofer ni nk kene mkn waktu bile, kesan dia, cara nk mkn dia mcm mne(kene bukak ke campur dgn air ke atau ncm mne?)

6 Balas

Honestly bg sy makn zincofer ni ikut keselesaan badan kita. Sy pernah makan mcm nurse cdgkn, 2 jam before sarapan, masa perut kosong, sebelum tidur auto jd mual muntah m cm nk tecabut nyawa 😂 Kena try and error. Sy kena makan masa perut betul2 kenyang, minum dgn air manis (bukan berkaffein). Alhmdulillah ubat serap elok.. tgok najis hitam means ubt serap

Makan 2 jam sebelum atau selepas makan. Dia biasanya trigger rasa nak muntah sebab bau dia kuat sangat. Jangan minum dengan air manis, bercaffein nanti ubat x serap. Najis warna gelap maksudnya ubat tu diserap dengan baik. Better minum malam waktu nak tidur untuk elak muntah haha

Sy mkn tgh hari. 2jam lps breakfast sbb pernah cuba mkn masa perut kosong, meloya teruk. Sy telan zincofer dgn air sunquick tanpa gula. Lepas cukup 2jam telan zincofer sy akan cepat2 mkn buah sbb taknak rasa meloya atau muntah. Elakkan susu, kafein masa telan zincofer.

jgn mkn dgn air manis atau lepas mkn.. seeloknya gap 2 jam pas mkn.. saye selalu muntah klau mkn ubat lps mkn berat. 😂 kdg2 tgh mlm pun blh muntah even dah tido.. ubat tu telan je.. xyh bukak2 atau campur air

sebaiknya makan pagi sebelum breakfast. elakkan makan dgn susu @ air manis. utk penyerapan maksimum kna ambil dgn perut kosong. kalau bulan puasa, sy makan tengah malam. dalam 2 jam selepas makan.

Mase bkk buku nursexad bg penerangan kn