opk test awal pagi

boleh ke opk test pada sample frist urine awal pagi? kalau takboleh sebab apa ya?

1 Balas

tak boleh. sebab urine awal pagi tu urine dari malam sepanjang kita tidur tu. LH akan peak dalam darah waktu pagi dalam pukul 8 ke atas, jadi nak tunggu LH tu lalu sistem perkumuhan masuk dalam pundi kencing, selalunya dalam pukul 10 - 11 pagi baru cukup LH dalam urine untuk detect dengan OPK.

1mo ago

tak. OPK untuk test LH, bukan HCG. nak test early pregnancy guna UPT.