Zincofer dgn sunquick?

Boleh ke mkn zincofer dgn air sunquick tanpa gula? Sy xleh mkn ubt tu waktu pagi sbb memang akan muntah teruk😭 lepas sarapan boleh ambik tak? Berapa jam jarak nya???

4 Balas

lepas sarapan ambil selepas 2 jam . kalau nak ambil sebelum ,ambil sejam sebelum makan . doc ckp kena ada gap antara time makan ubat . sy dulu sebulan je ambil zincofer . macam macam cara try , makan pagi , makan sebelum tidur , guna air limau , air oren tetap muntah sepanjang hari .. sampai nak makan apa apa pun takut .. dan asyik sembelit teruk . baru baru ni, doc tukar iberet . bau pulak rasa nak termuntah tapi better dari zincofer utk saya sebab dah x sembelit dan x muntah cuma mual mual je .

Saya kalau makan ubat pada waktu malam. Before tidur tapi make sure dah 1/2 jam after makan. Untuk air saya minum ribena mix berry je. Alhamdulilah ribena tu pun boleh naikkan hb. Doc pun bagi je saya minum

Boleh sis. Saya dulu pun makan zincofer dan di minum dengan air limau yg saya bancuh sendiri. Saya makan sebelah malam. Sebab pagi2 saya makan iron tablet

10mo ago

Boleh mkn iron tablet lgi ke klau sda da zincofer?

Boleh.. Sy hari2 mkn zincofer telan dgn air sunquick.. Hb pun ok je.