details scan

Boleh ke kalau tak buat langsung detail scan? Dr sarankan utk detail scan, tp husband kata benda tu tak perlu pon 😕

30 Balas

Atas alasan apa suami awak cakap tak perlu? Dia doc pakar puan ke mmg kerja di bidang pakar puan? Details scan ni la nk tgk progress anak tu btul ok ke tidak. Tgk ukuran dia semua betul atau tak dgn yg sepatutnya. Tapi kalau suami awk xde ilmu n then just cakap tak penting, sy x tau la nk kata. Bykkan bersabar jela. Apapon pergilah buat

actually bagus kalau buat sebab bole detect masalah baby, tapi terpulang kat diri masing2. macam sy buat detail scan baru dapat detect ada bright spot dekat jantung dia terus doctor suruh refer pakar sebab risau benda tu ada apa2 effect. so atleast kalau kita buat detail scan nii kalau ada apa2 masalah kita bole detect awal☺️

penting sgt detail scan tu..kite x mintak benda x elok untuk bby tp sekurang2nya klu ade yg x elok tu dpt la detect awal..kdg2 x faham dgn org lelaki, nk yg perfect tp xnk mencari ilmu..nk jd mak ayah,ilmu kena cari..haihh😐 sis pegi je buat sesorg klu brkemampuan dan pandai drive..

Buatla kalau mampu. Bukan sebab nak tengok muka tapi nak cek organ dalaman baby. Kalau ada apa2 x cantik, doktor bole prepare awal mcm mana nak rawat lepas lahir. Kalau xtau nnt kesian baby lambat nak merawat padahal dia sakit kat dalam..

Kalau ada rezeki lebih apa salahnyaa, saya pun takde senang mana tapi saya ni paranoid lagi2 anak first. Cuba cari klinik yang murah, ada je cuma kena survey. Jangan pulak buat scan 4d 5d tapi tak buat detail scan ye, detail scan lagi penting 😊

X buat pun xpe. Detail scan ni utk kita scan tahap kondisi pembesaran baby je samada membesar dgn normal ke x masa dlm kandungan tu. Org duly dulu xde pun buat detail scan ni. Cuma kita kena selalu berdoa je agar baby lahir sihat

Detail scan sangat penting compared to 4d, 5d tu semua. Time detail scan lah boleh dapat tahu cecair dalam otak baby okay ke tak, injap jantung tu cukup atau tak. At least kita tahu baby kita sihat & normal macam baby lain😊

1y ago

Hi semalam saya pegi scan. Usia 20weeks. Dr ada ukur size kepala baby. Dia cakap semua OK. Baby healthy. Bermakna kepala dan otak baby ok kan?

Detail scan lagi penting dr scan biasa . Sbb nak tgk pertumbuhan baby, jari-ii dia, otak dia okay ke x takut ad risk syndrome apa-ii . Plus klu detail scan boleh nmpk gender skali seeloknya 22-24w .

Scan detail tu pnting utk chek mnyeluruh anggota bby trsebut..dri otak smpai ke kki dye chek.. nk thu smua nye.. bettr chek detail..sy dua kli chek detail.. alhamdulillah smua nye baik2 saja..

Perlu sis..time detail Tu nk tau condition baby..jantina baby tu cite kedua...yg penting nk tau baby sihat ke X,mmg detail doc check dr otak, buah pinggang, jantung,etc..