sakit perut cirit birit

Boleh kah minum ubat sakit perut, kalau mngandung,risau nak minum.. Kandungan 10 minggu

9 Balas

xpasti lah dulu sy cuba mkn pastu muntah balek semula tp sekali je sb lps tu xbrani mkn kecuali doktor bg sebab doktor pesan trimester 1 ni baby tgh berkembang so ubat2 ni agak risiko kecuali kalau perlu sgt2 je .

Cer try makan buah pisang atau buah betik and minum air suam tiap pagi. Sy 1st trimester mula2 dulu pun cirit birit jugak. Tapi tk berani ambik apa2 ubat. Tapi untuk lebih kepastian better rujuk doktor

sy tk prnah amal ubt skit perut time preg cumaa kalau cirit birit aml tea kosng pekat je.. ok truss.. kalau smbelit pulak kena bnyk mnum air suam or makan betik

2y ago

ye betul ni sis. sy sembelit dari awal pregnant tp skrg dah oky sebab sy awal pagi bangun minum air suam 1 gelas lpstu konfem membuang

Boleh pegi jumpa dr puan sebab setengah ubat tak sesuai. Atau pegi farmasi jumpa pharmacist cakap nak ubat sakit perut yang sesuai untuk pregnant.

sis kena bagitau doktor cepat2 kalau tak tahan sebab badan kita tak sama waktu mengandung. lagi2 awal kehamilan ni sis kena bjaga2.

Boleh takde masalah . Sebab ubat cirit birit xmcm ubat tahan sakit yg mengandungi sejenis drugs etc . Kalo sangsi , refer doc .

2y ago

boleh x ibu mengandung minum ubat cirit birit

Saya rasa jumpa doktor dulu lebih selamat. Tak semua ubat sesuai untuk ibu mengandung.

Doc pernah suggest minum 100 plus / minuman kultur (yakult/vitagen etc.)

Kalau tak pasti boleh refer doc