spotting or period?

Hai semua, nak tanya, 30/7 saya check upt double line, hari ni 6/8 ada darah coklat sikit keluar.. Boleh jadi ke double line tu tak valid? Adakah saya period ke? #ingintahu #firstbaby

spotting or period?
13 Balas

sama mcm biras sy ni, dia mula² tak jelas dgn period dia. keluar darah on off..pastu bila cek double line, still lagi keluar darah..tp sikit² la n dia tak sakit perut pun..so nak confirmkan dia pi la cek klinik, mmg confirm period n ad cyst😅 pstu cek kali kedua takda dah..cyst tu boleh hilang cuma kena jaga makan..dia telan kurma je hari² ,nasi ap semua takleh masuk dia loya..asbab makan kurma kot okay hehe

Sebelum saya taw saya pregnant pon saya macamni jugak keluar coklat2 kekuningan mcamtu .. dlam 3 4 hari saya check double line . Tanda2 dye pon sama macam saya nk dtg period yg sebelum2 ni, tu yg saya kira saya betul2 nk period. Tapi kalau puan waswas puan boleh pegi check up doktor .

2y ago

ohh yeke.. saya baru masuk 4 weeks.. then tarikh hari ni pula tarikh period.. itu yg confius tu.. tapi rasa betul dah spotting sebabnya zohor tadi je ada.. lepas asar sampai skrg takde dah apa² keluar.. spotting pun sikit je setompok gitu.. boleh ke 4 weeks nak pegi check doc ye?

saya jadi benda yg sama sis..saya pergi KK terus cek. katanya miscarriage threatened..dan ada juga misi salahkan saya sbb makan tapai (sikit je), penyebab keguguran. tp bile baca², ada juga possiblity embryo tu tgh melekat ngan dinding rahim.

yg coklat tu tanda baru lekat. jgn buat kje berat tau. sy plak kua lendir n darah sikit hritu. pastu g scan xnmpk lagi masatu . 2minggu lepas scan masa 6minggu nmpk jntung je. td scan dh 9minggu 1hari n nampak bentuk bby dh.

2y ago

ohhh yeke? 6 minggu kire dah boleh scan la ye? dah boleh nampak kantung baby ke masa tu?

Kalau saya dlu spotting dark brown doc ckap proses penempelan, rahim tgh mengembang. Kalau keluar fresh blood/warna merah trus refer doc ya. Tahniah dan semoga dipermudahkan urusan awal kehamilan ni. Take care!

2y ago

baik 🥰 terima kasih banyak 🌹

biasa tu sis as long bkn darah fresh yg keluar .. sy anak 1st n 2nd pn selalu spoting warna coco .. N kalau rasa was2 , better scan dkt klinik swasta terlebih dahulu 😊 Yg penting jaga kesihatan ya ☺️

2y ago

saya baru 4 weeks, nak tunggu dlm 6 weeks baru pegi klinik check.. Setakat ni darah yg keluar coklat² bukan darah fresh mcm period biasa. doakan ye sis.. tq sis share ☺️

kalau kluarnya skali je atau ringan tuu namanya spotting. normal untuk awal kehamilan sbb penempelan benih berlaku. tp kalau spotting diikuti dgn darah, trus ke klinik yaa.

2y ago

baik..terima kasih ☺️

double line coco tu spotting tahniah pregnant klau waswas cek upt lain https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

2y ago

terima kasih banyak² sis share ilmu nya🥰

Spotting berlaku awal kehamilan sbb persenyawaan berlaku. Tp klau darah ketui keluar tu dah lain la.. blh p jmpa doc la..

Hm sama mcm kes saya. Chemical pregnancy. Check upt positive selang sehari keluar spotting dan petang period.

2y ago

Kalau mcm tu awak pregnant la tu sis. Mcm saya terus check klinik buat double confirm. Jgn buat scan mmg tak nampak lagi. Hehe tapi nampak gaya mmg awak pregnant ni. Tahniah ye