Puasa untuk first trimester

Boleh cerita pengalaman mommies puasa trimester pertama? Esok da start..tapi saya morning sickness teruk jugak..perut asyik pedih je..tapi bile makan nak muntah pulak 😢 Risiko X kalau saya puasa#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #firstmom

27 Balas

Sya bru 2 bulan ank prtma alhamdulillah xde alah semua boleh mkn hrap2 smpaii bersalin la☺️..Klau awt rasa xboleh baik jgn truskan bahaya pada bby awk...puasa boleh diganti semula nati...Sya doakan awk dan bby dipermudahkan segala urusan aamiin ❤️

Sy 11 weeks, puasa selang seli.. takot kalau puasa berterusan nt sakit kepala migraine pulak.. stkt ni xda alahan, so far puasa sy ok kuat lg.. risau baby jela.. sbb ksiankn dia maybe puasa selang sehari je.. tp masih niat berpuasa dan sahur setiap hari..

Hi, awak. Kalau rasa tak larat & morning sickness awak teruk sangat better tak payah puasa dulu. Tapi kalau awak rasa nak try juga better cuba separuh hari. Kalau still rasa tak boleh juga better awak jangan paksa diri untuk berpuasa. Take care ya 😉

sy pun tak puasa. xblh tahan.. time bkn bulan puasa pun cpt sgt rase lapar.. bile lapar terus rase nk muntah n perut pedih sangat2..selera mkn pun takde.. skang dh 10 minggu. ank no4..kali ni berbeza btul alahan dgn kakak2 nye. teruk sgt alahan😫

kalau sy, sy x kan puasa. mengejar yg wajib tapi kalau memudaratkan diri dan bayi baik jgn. sy 7w5d x dapat puasa, nnti bayar fidyah saja. trauma ngan keguguran yg pertama bulan 9 2021 tu hari. sy pentingkan dulu anak dalam rahim sy.

3y ago

sy pun x puasa sis. sy 11minggu ++ ada kes kurang air hampir warded. so x brani puasa takut berulang. risau baby ada apa2

Sya dah 2hari tak puasa, sebab perut asyik lapar. Lambat sikit xmkn dah pedih perut. Sy bru nak masuk 2bulan. + alahan teruk. Risau dkt bby kalau puasa. Tp ad cuba first puasa sahur tahan smpai 10am je lpas tu satu hari perut sakit.

3y ago

Sama lah saya mmg xlalu langsung masakan masak kt rumah walaupun sndiri masak ,yang bole msuk pon buah n biskut sahaja.

Saya nak tahu kalau baru 14week blm dpt rasa baby tendang..so mcm mana nak tau keadaan baby ok masa kita berpuasa..saya adalah rasa sakit kepala dan penat tp cuba bertahan..tp takut jgk kalo effect dkt kandungan

pengalaman saya, takboleh nak puasa langsung masa 1st trimester. mual teruk. tolong jangan paksa diri untuk berpuasa, kalau tak larat.....

3y ago

saya alhamdulillah Hari sebelum puasa muntah teruk.. sekarang X..tapi semalam seharian muntah 😢 arini xleh puasa dapat la 2 Hari full puasa

kalau sakit perut masa brpuasa ,okay ke?..atau ad kesan dkt bby...sbb sy ad cyst jgk..x sure skit sbb apa, baru 11 week pregnant..

sy 6minggu... xdpt puasa lgsg, sbb sy muntah dr pg smpai mlm... lgsg xde tenaga... jd mmg xdpt nk puasa... lapar je memanjang...

3y ago

Sama laa setakat ni mmg xdapat nak puasa lagi sbb mmg jnis kuat pitam tambah muntah dari lepas bangun sahur smpai lah ke malam ,terasa lemah badan n hrini badan panas n xmanpu nak buat apa ii harapkan husband sahaja.doakan saya ye mommy🤲🏻🥺