bayi susah tidur

boleh bagi tips mcm mana nak atasi bayi susah tidur..berat pun tak naik sangat,ank baru 3 bulan

5 Balas

TIPS TIDUR NYENYAK Haritu saya ada terbaca Dr Rizal Abu Bakar Dr Otak, ada kongsikan 3 tips untuk tidur nyenyak. Tak kesah lah untuk dewasa, yang kadang stress sampai tak dapat tidur malam, pun juga bagus untuk kita apply pada anak-anak kecil. Senang je, ingat K G B K - Tidur menghadap KANAN, iaitu atas lambung kanan, ia juga merupakan sunnah Nabi sallallahu'alaihiwasallam. G - Tidur dalam suasana sangat GELAP hingga dapat meransang hormon melatonin (hormon tidur) yang membantu kita dapat tidur nyenyak. B - BERNAFAS dengan menggunakan hidung, hingga darah akan turun, gelombang otak juga akan turun seterusnya buat kita tidur lebih nyenyak. selain tips tue, sy sapukan balm kat baby. bg massage ringan dgn baby.. psgkan music lullaby babies. 😊

Ank saya pun susah tdo. Mnyusu kuat tapi sbb kurang tido jadi berat pun naik sikit je. Adik ipar ajar guna white noise. Masa nk tdokan dia pasangkan bunyi vacum atau hair dryer. Magicnya mmg berhasil. Dia da tdo siang pun paling lama 2jam sebelum bangun menyusu. Malam pun da xdela 20 minit da jaga. Dapatla 2-3jam juga tdonya. And malam tdo biar gelap. Kalau tidak 20 minit da jaga pastj susah nk tdokan semula. Siang tdonya memang kena terang. Supaya dia dapat bezakan siang ngan malam.

Kalau anak saya time dia nk tidur mmg kene dalam suasana gelap . Lpstu anak saya suka tidur buai , kalau tidur buai mmg berjam jam lah dia tidurr . Kalau siang tu saya tutup bhgian yg silau dgn kain sbb terang mmg ank saya kejap jerr tidurr . Klau gelap fuhh mmg lama la dia tidur , saya pon bole tidur sekali

anak sis skrg berat bpe kg ... cuba dodoikan dia sis peluk2 susukan dia cek klau perut dia kembung ke tk my baby saya ajar klau tido bilik tu kena gelap baru dia bole lelapkan mata alhamdulilah dia jenis senang tido klau masuk dlm bilik gelap je mesti da telelap mlm bngun menyusu je pastu smbung tido balik ..

Try tidurkan baby dengan kerap. Lepas mandi pagi, tengahari & petang