Nak bertanya

Bole ke kalau pakai pencuci bawah waktu pregnant ?sy first baby ..skrg 6W pregnant Bole mommy share kan x ya bahaya ke? Xberapa tahu sgt sebab sebelum preggy memang selalu pakai .. #firstbaby #ingintahu

9 Balas

Sebenarnya hamil atau tak hamil, pencuci kemaluan tu tak perlu pun. Cara jagaan : lepas kencing, dehem 3 kali, bersihkan dgn air bersih. lap kering. Pakai pantiliner utk pantau perubahan warna keputihan. klau ada perubahan warna seperti hijau kekuningan, hijau, coklat, hitam atau berdarah, gatal, berbau silalah jumpa doktor. minum air kosong secukupnya.

Saya ada msalah keputihan. doktor tak kasi pakai pencuci wanita ni. takde masalah pon doktor memang tak kasi pakai pencuci tu. just basuh dgn air bersih saja cuci betul2. in syaa allah memang terjaga elok,bau2 pon takde.

2y ago

tq sis share..baik sy guna air biasa je 😊😊

Mcm sy pregnnt je terus stop pki. Pernah terbaca katanya kalau pki pencuci wanita, kulit area situ akan nipis. Kalau bersalin nnt byk koyak. Lgpun dr mmg xgalakkan pki. Cuci guna air biasa je

2y ago

oo yeke tula kan ad juga dengar..tq awk share ..sy pakai air biasa je cuci nanti😉😊

sebenarnye Cara terbaik utk cuci bahagian tu cukup guna air paip je mom. sbb ade bacteria baik dekat situ yg akan jaga bahagian tu.

2y ago

baik thanks sis share..sy pakai air biasa je nnti ya

pencuci bawah tak perlu pakai. even kalau tak preggy pn tak digalakkan pakai. cukup cuci ngan air biasa.

2y ago

baik sis..thanks ya, sy pakai air biasa je nanti😊

saya dah lama stop pakai. ada masalah keputihan jgak waktu pregnant. tapi sy byk jg dr segi pemakanan

2y ago

yeke sis...kna jaga pemakanan juga la ya, sy pun stop bilas dgn air biasa je..tq sis share😊

Tak elok even before pregnant. Basuh guna air biasa je, nk best sikit guna air suam

2y ago

baik sis..tq ya kongsi, sy guna air biasa je nnti

cuci air biasa je sis..lps cuci kerapkn lap ..untuk elakkn kputihan yg teruk.

2y ago

betul tu cuci bersih dgn air dh mencukupi sbb kadang² pencuci wanita ni akan ganggu bakteria baik yg mmg sedia ada di kwsn vagina. pH di kwsn tu pon mungkin akan berubah. bila benda² ni terganggu mungkin akan menyebabkan jangkitan kuman atau keputihan yg teruk.

cuci air biasa jak sis .

2y ago

tq awak..baik sy guna air biasa 😊😉