Burp

Hello. Blh tau baby smpi umur brapa kena sendawakan. Im a new mummy with baby 3 months old. Tanya just for info je. Tq ?

103 Balas

Time bg susu then dia tlena , sy xpenah sendawakan dia..tp time diaa xlena sy akan sendawakan dia sblm brengkan dia..tp bila dia myusu dia terlena mmg xpnah lgsg..takpe kee??ke sbb tu buatkan baby sy rse nk munth ble dia tgah tidur lena..dlm lena tbe tbe dia rse mcm loya tp xmnth pn..cme rse mcm nk mnth..pastu sy tpuk2 dia smbung tdur balik..ad time laa dia rse nk muntah..

8mo ago

sye pun macam sis.. bila dkt ward, nurse ajar klau baby terlena masa tgh menyusu tk prlu sendawakan die pun tk pe, tpi pastikan nk baringkan baby tinggikan bhgian kepala dri badan spya susu dpat turun dgn baik.. n baby akn sendawakn dgn sendiri...

asalamulaikum,ada tak mommy2 yang tak guna baju2 baby girl..baby 3 bulan lebih..saya tak mampu nak beli..suami dh kehilangan perkerjaan..sejak pkp ni..

7mo ago

Boleh wasap saya juga or bg alamat untuk send

Baby saya dah 5 bulan. Saya dah jarang sendawakan dia. Tapi dia akan sendawa sendiri. Kalau tanya saya, lebih baik sendawakan baby setiap kali lepas menyusukan.

2y ago

ya betul sis.i pun buat macam tu

Me too, new mommy to a 3 months baby. Skrg sendawakan dia lagi senang compare masa dia couple months awal tu. Cuma skrg dia kerap muak, dlm 3 hari sekali. Sbb dia bf makin byk, sukati dia je nak bf kenyang2 tak hingat dunia 😋 lepastu tgh main borak2 gelak2, tetiba meleleh keluar 😂 kesian kadang tgk

1y ago

baby overfeeding.. macam sy, kalau anak da bf dlam 15 minit, sy tarik keluarkan puting.. sedawa kan dia dulu.. then kalau dia nak susu lagi, bagi breast sebelah pulak..

Baby saya selalu menyusu sambil baring mengiring sampai tertido, tak sendawa kan dia.. Tapi bila bangun tu dia asyik buang angin.. Tapi kalau dia menyusu tapi tak tido, saya sendawa kan juga..

6mo ago

sama

Anak saya dua bulan da pandai sendawa sndri ... sy jd confuse kdg2 baru nk angkt xsempat tepuk dia da sendawa kuat mcm org tua 🤣 tp da masuk 3 bulan lbh mkin kuat plk bunyi sendawa dia hhahahhaha... walaupun dia pndai sendawa sndri sy ttp tepuk

1y ago

hahaha..sama la baby girl sy umur 2 bulan..kuat betul kentut..kerap kentut dan bunyi kuat..mommy plak rasa malu bila dpn org hahahaha..

Ini jawapan

4y ago

Terima kasih...

sampai bayi x kembung, tak meragam.. Mcm kes saya, dah umur 30 pun mintak tolong isteri tepuk belakang nak bagi burp. 😝 Lepas dia dah pandai merangkak should be ok.. again kalau kembung, burpkan lah..

1y ago

hahahah,

smpai dia dh boleh tegakkn badan dia... baby lepas susu klau x sendawa kn nnty dia muntah, takut dia x reti bernafas nnti dia lemas dan bawa maut.. klau bby lagi sendawakan then letak kepala dia tinggi sikit .. nnty bila dia boleh ddk , ajar dia lepas susu trus bngun.. bgi dia ddk, susu tu nk hadam elok .. tu cara sy lh.. lain org, lain cara kn

Terima kasih untuk soalan ini. Saya belajar banyak info 💪 Baby sekarang nak masuk dua bulan, awal awal best sendawakan dia sebab cepat tapi ni agak mencabar sebab dia lepas minum je nak tidur, kenalah tidur mengiring cuma tak boleh bawa bincang bila dia nak terus tidur dalam buai 😂