scan awal kehamilan

bila waktu sesuai scan kehamilan?saya dapat tahu positif hamil 31/3/21,tarikh first last period 12/2/21, tetapi semasa saya cuba scan 31/3/21 doktor tidak nampak kantung lagi tetapi test upt sudah positif bila cek lagi sekali di klinik dan doktor beritahu rahim sudah tebal dan bersedia untuk bayi membesar, jadi tarikh bila yang sesuai untuk saya buat scan semula?sebab saya tengah risau jika pergi dalam awal bulan ni risau masih tak nampak,dan bila pergi hujung bulan nanti risau dengan keadaan awal kehamilan saya..apa yang perlu saya buat ye #firstbaby #bantusharing #1stimemom #ingintahu

3 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Setiap dr kita berbeza situasi & pengalaman masing2 sbb tubuh badan kita kan berbeza2 🤭 Masa saya 1st time scan (5weeks / 5days) cuma nampak kantung. Doktor kata perkara normal, sbb usia kandungan masih baru. So 2nd appointment, doktor suruh datang scan selepas 2minggu (7weeks / 5days). Alhamdulillah..... 2nd scan dah nampak janin & dengar heartbeat. TAPI buat (tvs scan) sbb scan kat perot tak clear.

Baca lagi

sy prnah mcm tu. g scan klinik swasta masa 6w tp xnmpak kantung/janin. tp xrepeat scan dah, tggu 10w g buka buku pink, lpastu dktor kt kk scan dh nmpak janin/heartbeat. 😄 ni pengalaman sy 3 tahun lepas. sekarang tgh pregnant 2nd baby 5w5d, xpergi scan lg

2y ago

Hi sia..Yang 6weeks tu,sis buat vaginal scan ke?atau scan biasa tu sis?

klau sy tggu sebulan pulak bru g scan, sbb puas hti bila dh g scan nmpk baby sume.. klau g awal2 tkut still xnmpak nt abis duit je pas tu nt diri sndiri stress sbb rsau mcm2 tkut baby kcik la xmnjadi la.. mcm2 la😅