Makanan berasaskan pulut

Betul ke tengah pregnant ni tak boleh mkn bnde2 yg berasaskan pulut contoh, kuih koci, pulut panggang, pulut kuning ? Sebab ade yang cakap tak boleh makan pulut nanti uri melekat dkt rahim.

33 Balas

kita diberi pilihan utk follow org yg ahli dlm bidangnya (pakar o&g & pakar pemakanan) atau pilih org yg berlandaskan "org dulu2 kata" ilmu ni mmg takkan penah habis utk belajar tp klau kita sekat diri kita dlm kepompong "org tua dulu2 kata" , maka takda org lain yg mampu ubah. . org tua dulu2 pun ada yg bijak pandai dah tp syg ditenggelami dgn yg kurang bijak dek dendam. dendam apa? "aku dulu kena buat mcm tu mcm ni, hampa pun kena lalui mcm aku jgak" ilmu yg Allah swt bg ni sesuai dgn peredaran zaman. tp jika kita pilih utk hidup jauh kebelakang atas sebab "hormat " tu tak boleh buat apa dah .. semoga awk berjaya jd ibu yg berilmu & beramal ♥️

1y ago

setuju. kesian mommy zaman sekarang. pantang sepatotnya xboleh stress sbb mommy perlukan masa utk sembuh. masa utk sesuaikan diri dgn fasa baru. tapi terpaksa stress nk kena ikot pntg larang org dulu2

Kalau petua org2 tua boleh makan tapi sekadar merasa. Sebab pulut2 ni angin…nanti urat jadi tegang(brtarik) boleh buat sis kena simpul biawak. Dn bila sis regangkan badan, badan rasa sakit sngt trutama kwsn perut sbb buat bdn jd kembung la mksdny. Perlu d urut lembut untk kluarkan angin🥹 uri tu sis di lindungi dalam air ketuban, jdi xmlekat di rahim. Ketuban pula sifatnya air dn fleksibal, sis ke kanan air tu ke kanan..bentuk x tetap. Kecuali kecuaian doktor trtinggal uri dalam perut lepas bersalin, haa tu melekat🥲🥲

mitos. kalau awak percaya boleh jatuh khurafat. adoi la. minta org yg ckp tu bagi bukti mengatakan makan pulut uri melekat. ni kalau p tanya dkt page fb doctor imelda balchin pon boleh kena marah ni😅. awak nk mkn pulut masa dlm pntg pon xde mslh. just berpada2 ja

Rasanya klu ada kencing manis je tak elok makan pulut kan. Cuma pulut ni menyebabkan angin, risau bdn berangin jelah, sy pun time pregnant ni kurangkan makan makanan yg berangin.

Sis, pulut kita mkn akn masuk perut turun ke usus kecil lepastu ke usus besar then anus. Iya tk akn masuk kt rahim, rahim dgn perut adalah berbeza. Tk kecam ye just nk bgi explain ..

1y ago

Truth

x ada kena mengena.. mcm lah yg ckptu doktor pakar bedah.. klau sbb angin tu biasalah dgr tp relevan kpd ibu yg baru lpas bersalin saja angin tu.. tp atas org jgk ada yg kuat ada yg x kuat..

Laahh spe pulak kata x blh mkn.. hritu sy ngidam nk mkn pulut kelapa ikan goreng sy makan je.. xde makne nye sis melekat kat uri.. bkn ke kita makan ni kita akan membuang😂😂

aku mengidam pulut panggang... mak mentua siap tolong panas kan lagi... makan jah tpi jngn lah melantak bnyak2x kang tk ngam dngan badan kite sndri yg sakit 😅

depends on badan,,ad org mkn badan berangin,ad org mkn ok je...awal2 sy x mkn da masok hujung trim 2 bru berani mkn tp x la bnyk sekadar merase sebiji je...

Ada gak dengar kalau kat kg sy, tapi sy makan je.. Harap xde apa la..Lagi2 trimester 3 nie, semakin tunggu hari semakin rajin Beli pulut kuning.. 😂