Usaha lagi

Betul ke orang kata kalau dah gugur 3x ni harapan tipis untuk mengandung lagi.sy pun da berumur 32. Tolong bagi semangat atau tips,plss#bantusharing

9 Balas

seeloknya sis jumpa pakar sakit puan untuk buat check up. check period, hormon, kesihatan ovum etc. suami pun seeloknya check kesihatan sperm. saya pun 32, anak first saya meninggal sejurus lepas lahir sebab genetic disorder. doktor tak tahu sebab apa, dan tak boleh prevent. tapi doktor kata selalunya baby yg ada masalah mcm baby saya tu akan gugur first trimester. most probably masalah kesihatan ovum/sperm tu sendiri. jadi beberapa bulan sebelum mula ttc no 2 ni, saya jaga betul2 pemakanan, stress, skincare, exercise etc suami isteri, untuk jaga kesihatan sperm & ovum. alhamdulillah sekarang 26w, haritu detail scan, takat ni sihat.

3mo ago

tapis semua produk penjagaan diri macam sabun, syampu, face cleansers, moisturisers, serums etc. avoid guna mana2 yg ada endocrine disruptors macam formaldehyde, phthalates, parabens, chemical sunscreen etc.

org tu dktr pakar ke? klu bukan buat taktahu saja.. sblm tu nk tanya ada buat hormon test suami isteri? utk cari punca. klu belum, sila buat. dh tahu punca, baru ikhtiar. apa2 pun dptkn nasihat yg pakar...bukan cakap2 org keliling

3mo ago

Ohh then tak valid laa statement orang tu. 🤭

Saya pun keguguran lebih 3x juga. Tp dpt je pregnant and dah bersalin juga baby pun masuk 4 bulan dah. Yg penting jumpa pakar and check kesuburan and rahim kite smua tu. Dari situ kite tau ape masalah kite.

Sy gugur 3 kali berturut2… second trimester pun ad, first pun ada.. kali 4 preg, alhamdulillah selamat… yg pntg usaha n jgn stress.. doa byk2… if lekat mmg xleh lasak lgsg… nnt duk diam je…

x btol.. 3x gugur mksdnye boleh la mngandung tu cuma blum rezeki lg.. ape yg bley sis buat, jge mkn & checkup Dr.. Bila da btol2 sedia, then try lg.. smoga ada rezeki sis lepas nie..

insyaa Allah jgn pk kan sgt nnti stress,semuanya dari Allah mohon doa ye😁saya pun akan mendoakan sis semoga diberikan kesempatan utk menjadi ibu dan bapa.Aamiin yarobbal alaamiin

maaf tanya,sis gugur ketiga2 tu berapa usia kandungan..ad yg lebih 2nd trimester ke ataau ketiga2 tu masih baru,mean 1st trimester

3mo ago

oo xsure plak..myb pendapat DR lain2 kot😅 sy yg 1st jarak hampir 3 tahun,yg 2nd jarak 3bulan..allhamdulilaah DR xbising,myb dia taw kita try hard nk bby..lgpun umur dh nk 40

mak saya kali gugur, adik beradik saya yg ada semua 9org

3mo ago

ehhh tertinggal nombor. 4kali

Kadang sebab vaksin pun ye..

3mo ago

Ni lebih kepada spekulasi. Ada baiknya awak sertakan sekali sumber rujukan. Baru bermanfaat untuk semua orang tahu.