TEH AIS & HB

Betul ke klau slalu minum teh ais, hb akn turun....skrg dh 28w2d, sjak 2-3 minggu ne mmg x blh tgok teh ais, dia punya rupa teh ais to mcm bhntu, hari2 rsa nk minum

11 Balas

utk hb low boleh ambik caffien mcm teh dan kopi cuma kena jarakkan dgn ubat kk. jgn ambik sejam sebelum dan selepas makan ubat. sy pun anaemia in pregnancy, sy peminat teh ais juga. alhamdulillah walaupun sy minum teh ais banyakkan buah mcm jambu batu, delima utk seimbangkan balik hb. sy punya hb dah maintain 12 ke atas. masa buka buku 8 je. huuu

4y ago

Sy hb ok je 11.++....cuma masuk trimester ke3 ne rsa mcm tlebih teh ais plk....so skadar btanya n ambl lgkh bjaga2 je,thanks😊

Dlm teh ade caffeine. Caffeine blh kurangkan penyerapan iron dlm bdn.. iron diperlukan utk tingkatkn hb..so elakkan minum teh or minuman bercaffeine semasa ambil ubat tambah darah.. at least jarak 2jam..

klau nk minum teh boleh ambik teh ais limau tapi ubat jgn skip. teh ais limau ok balik utk bantu penyerapan zat besi (ubat) yg kta mkn sbb da limau (vitamin c)

Sbb teh pun ada kafein. Ia mengganggu penyerapan zinc menyebabkan hb akan low. Better jarakkan pengambilan ubat bila dah consume kafein

4y ago

Sy hb ok je 11.++....cuma masuk trimester ke3 ne rsa mcm tlebih teh ais plk....so skadar btanya n ambl lgkh bjaga2 je, thanks😊

Betul sis. Kalau yg jenis hb asyik low, nurse sarankan jangan amik minuman bercaffein. Kalau amik juga hb mmg akan low saja.

4y ago

Sy hb ok je 11.++....cuma masuk trimester ke3 ne rsa mcm tlebih teh ais plk....so skadar btanya n ambl lgkh bjaga2 je, thanks

saya baru pergi kelas pemakanan utk anemia.. mmg caffein jgn la mnm especially teh n kopi hehehe

pakar ckp jgn minum teh, kopi nescafe dgn milo so bertabah je lah mommies semua tahan dlu 😬

Huhu sehari sekali je laa kot. Jangan bantai sehari 2-3 gelas. Sangkut gdm pulak 😅

4y ago

Haa tuu kena kurang2kan minum 😁

Minum teh ke kopi ke, cover balik dgn zat besi dan vit c...

Doktor tak advice minum teh/kopi semasa semester ketiga.