Nak tanya,

Betul ke kalau baby lahir rambut lebat, kena cukur rambut baby? Kenapa ye?

6 Balas

Hurm klu ikut islam kena ckur sbb nti rmbut tu prlu d kumpl kmdian d timbang ikut hrga semasa bg emas@perak tuk d bri mkn kpd fakir miskin..kerana Disunatkan. Sunnah dan perintah agama. Bila buat, dapat pahala. Banyak hadith tentang kelebihannya. Tujuannya untuk membuang rambut yang pernah diselaputi darah semasa dalam kandungan dan proses kelahiran. Darah kan kotor. kmdian ada juga kata rs syukur kita pada Allah sbb di kurniakan zuriat.. wallahualam. Mg perkongsian ini dpt mmberi manfaat pd kita smua 😉

5y ago

Sm2.😉✌. kalau sis rs mcm was2 or sush nk faham..sis leh refer pd yg lebih arif... Mcm sy ritu selain husben yg bgtw.. mufti wilayah pn ada bgtw n remind ttg kiraan timbangan dan nilai perlu bg pd fKir miskin ..ms tu sy hntr ank g tahnik dgn mufti wilayah..tu yg mne kita mcm knpiuse alang2 dh jmpe dpn2 tu direct tnye step by step prlu buat lepas dh tahnik kan ank n etc..

Setiap baby yg lahir kena cukur rambut selepas seminggu dilahirkan, sebab rmbut baby kan terkena darah dalam perut kita apa semua. Darah tu kan kotor. Jadi cukurlah.

5y ago

Baik, terima kasih atas penjelasan. Sebab ni baby first. Banyak tak tahu huhu. Terima kasih lagi sekali.

lebat ke x memang kena cukur sbg org islam. nanti timbang rambut tu, dan kena bayar ikut harga emas semasa.

5y ago

Oo macam tu, Baik, terima kasih atas penjelasan. Sebab ni baby first. Banyak tak tahu, somi bagitahu dah tapi nak kepastian lagi tu tanya dalam ni. Terima kasih lagi sekali jelaskan.

Lebat ke tak.. Tetap kena cukur. Kan darah yg bsalut dgn rambut tu kan najis.

5y ago

Ape pulak najis..x boleh la ckp najis...klu cmtu seluruh badan baby pon kene darah..kalau cukur,nnti rambut akn tumbuh lebih sehat....

anak saya rambut lebat. tak cukur.

kalau potong sendiri je tkleh ke?

5y ago

Eh sy silap. Timbang tu kita sendiri timbang. Lepas tu ikut harga semasa emas / perak. Kite keluarkan modal utk belanja golongan asnaf. Tanda syukur kita melahirkan baby