meroyan

Betul ke ibu2 semua? berpantg sendiri ank sulong ibu boleh jd meroyan sbb xde sapa y mmbntu..sbb ap2 masalh ibu xblh buat itu ini pastu mula meroyan xtentu pasal..blh bgi info2 positif x? #firstpreggy

28 Balas

Saya anak pertama berpantang sendiri. Suami yg banyak membantu. Dalam masa yg sama sangat bersyukur sebab suami kerja sendiri. Jadi dalam masa berpantang tu suami sediakan semua keperluan sy dan baby pagi2. Sy dengan suami pun tak ada ilmu tentang berpantang tapi kami banyak bertanya pada orang tua apa perlu dilakukan dari hari pertama berpantang smpai habis tempoh berpantang tu. Alhamdulillah cuba buat apa yg disuruh dan dapat banyak benda baru yg sy dgn suami belajar. Sekarang mengandung anak kedua pula, sy dah penah ada pengalaman sebelum ni jadi sy cuma perlu standby mental fizikal je untuk lebih kuat dari sebelum ni.

Pada saya bergantung pada keadaan. Pengalaman sy bersalin secara czer memerlukan sokongan suami dan keluarga. Saya berpantang di rumah ayah (ibu dah meninggal), syukur ayah saya pandai masakkan lauk berpantangndan dibantu oleh adik2 saya. Tiada pengalaman uruskan anak memang boleh buat rasa stress tambah2 anak pertama. Saya sendiri hampir gagal kawal emosi bila susu belum keluar sepenuhnya. Dengan fikir pasal luka, plnak tidurkan anak dan pasal susu sendiri. Semoga dipermudahkan utk sis ye.

Kalau boleh, kena ada org utk tlg masa bpantang.. Tapi kalau mmg takda org utk jaga, minta tlg husband utk mainkan peranan.. Masa tu badan mmg sgt lemah takleh buat kerja berat, tambah lagi nak sesuaikan diri 1st time jadi ibu.. Emosi pun nak kena jaga, sbb waktu tu hormon tak stabil.. Apapun, suami kena byk mainkan peranan tlg urus kerja rumah masa bpantang sndiri nnti

Tak pe, sy mak ayah tak de, ank high demand ape sume, anak premature, bersalin sendiri, pegi hospital sendiri, sume sendiri.. InsyaAllah ok, just awk kena prepare dr segi mental dan fizikal je sblm bersalin k😊..yup, mmg tak dapat dinafikan agak sukar pantang tanpa ada bantuan tp InsyaAllah, awk ibu yg baik dan bagus..boleh tu.. InsyaAllah..

Sebaiknya Ada suami di sisi .. sokongan dr suami sgt penting Masa dlm pantang ni sis .. klo suami tk dpt nk cuti ,klo sis berkemampuan ,mngkin sis blh Cari pembantu sementara yg blh tlg² sis Masa dlm pantang nti .. Sbb dlm pantang ni bdn msh lemah ,ibu² perlukan sesorg utk menemani menjaga baby ..

Sye anak first pantang sendiri . Suami just tolong masak air panas , msak nasi , beli mknan pantang (oder kedai tpi suruh org tu masak utk pantang punye) . Alhamdulillah ok smpai skrg . And anak pon nak msok 3 thun . And skrg preggy 37mggu ++ . Alhamdulillah ok je 😊

Sy dah 2anak pantang sendiri.. Ni nk masuk yg ketiga pon akan pantang sendiri.. InsyaAllah xde la sampai meroyan.. Sbb sy x akan stress kan diri utk buat itu ini.. Yg penting sy jaga baby.. Anak 1 dgn 2 sekolah.. Jd sy duduk dgn baby je sementara abg kakak blk..

Sy ank sulung pantang sndri, smngu je hsband tlg2 lpas tu dh tpksa keja blk, lpas smngu sy buat keja umah mcm rutin biasa buat yg mampu saja..Alhamdulillah xda apa2 yg pnting jaga ksihatan, jgn stress.. skrg tgh preggy ank k2 pn nnt pantang sndri jg.. 😊

4y ago

Ok tq sis

Kl sis rsa xde org nk tlg msa bpntang sbaiknya mntk hsband tlg..sprti sy,sy dh bncang dgn hsbd cuti 3mggu utk dia tlg sy...mmg kami bajet utk bpntng mmg byk..skli ngn hsbnd ambil cuti,pijamn nk kna byr n lain2..buat prncang bsmsa hsbnd spy xde mslh time bpntng..

4y ago

Sy hrp sgt suami dpt cuti 2week pon dh ok..sbb sy xde ibu bpa xtaw nk mntk tolong sapa

Atas diri sendiri and suami juga. Support suami paling penting. Kalau suami tak membantu harap ibu je siapkan semua hal baby hal pantang, itu jadi penyumbang utama la tu. Tapi first baby sebaiknya ada peneman jaga baby siang malam.

4y ago

Tula harp semua baik2..