Berpantang

Berpantang boleh makan sup² ke? Mcm sup ayam.. sup sayur.. Sbb saya makn tu time pantang.. Tpi nnek saya ckp..time pantang x boleh makan sayur dngn ayam..kena makn mkanan kering² je..

24 Balas

Cara org dulu dgn skrg tak sama sis. Jadi sis ikutlah keadaan pada zaman sis. Dulu takde perubatan mcm skrg. Sebab tu diaorg sangat berjaga2. And last2 skrg kajian dah dibuat banyak. Sampaikan banyak mitos tentang pantang zaman dulu yg susah utk diubah sebab dah menjadi ikutan turun temurun. Banyakkan buat research and tanya doc. Sebab doc dah mmg ahli dalam bidang ni, makanan kat hospital pun bukan makanan berpantang pun. Siap pernah dihidang rendang masa kat hospital. So boleh je makan apa nak makan selagi takde allergic.

musim pnas lah kna bnyk mkn mknn brkuah.klau mnyusu lgi lah kna bnyk mkan syur bg bnyk khasiat.sy czer dlu mkn ayam ikan..brgoreng..cpat je luka smbuh.tk de kluar air bisa mcm org lain.biras sy pntang mkn ikan kering.mknn kring bslin normal pon lmbat sembuh.ikut nasihat nurse senang.pantang larang org tua tak smua boleh ikut..ikut bdan kita.

seimbang kn kering dn berkuah. percaya la ckp saya, klu sis ade jahitan klu makn seimbang kering dgn sup, jahitan tu cpt kering and baik. ikut cra orng dulu masa saya pantang haritu. kering tk sngt sup pun tk sngt rasa nasi tu berkuah basah. ok je

Kalau ikut akak saya, kena seimbangkan. Masa dia jaga saya pantang, dia selang selikan lauk. Harini berkuah, esok bakar2 pulak. Kalau kering sgt pon tak elok nnti sembelit teruk. If breastfeeding minum air banyak2 just incase nenek sediakan hari2 mknn kering.

boleh je sis. orang dulu memang berpantang tak bagi minum air banyak. maybe sebab diorang toilet kat luar kut, nak gi kencing payah. doktor2 pakar ramai dah 'debunk' benda tu. kena minum air banyak supaya tak sembelit dan susu pun banyak

boleh refer guideline dr kkm ni. selagi awak xde alergik dgn apa2 mknn or minuman awak boleh je nk mkn or minum. yg penting pemakanan awak seimbang dn berkhasiat

dkt hospital pun mknan lps bsalin semua sup ayam belaka. xde masalah pun awk. mkn kering2 nanti sembelit pulak.

6mo ago

btol tu,jgn mkn kering sgt nanti sembelit lg awak susah..elok makan berkuah,minum air masak lebih tak pe

44 hari pantang ceaser, 44 hari la makan sup sayur pagi petang malam. Alhamdulillah jahitan semua takde masalah. Susu pun meriah. Nifas pun elok, membuang elok.

Boleh makan sup2. Tu yang bagus. Org2 dulu mmg kering ja mknan. Pakar o&g i ada cakap, makan mknan berkhasiat selagi tak allergic ok je

Saya sepanjang pantang memang makan sup bayam jela sampai muak rasa 😅 takde masalah pun. Dr lagi galakkan makan sayur hijau