Prosedur untuk ibu hamil yg ada GDM

Berat saya naik 2.9kg utk checkout kali ni.. doctor suspect sy GDM.. usia kandungan sy baru 17w.. sebelum ni berat turun sbb alahan teruk.. selepas ada selera makan balik tetiba berat naik 2.9kg.. doctor suruh minum air gula result jadi 10.8.. lepas dapat result doctor suruh buat bsp dgn dtg klinik semula utk buat ujian darah lagi utk cek buah pinggang.. prosedur klinik sekarang mmg mcm itu ke kena amik darah untuk cek buah pinggang selepas di sahkan ada GDM.. sesiapa ada pengalaman boleh share..

6 Balas

Sis , beli alat utk cek bsp ka? Ada nurse suruh cek bsp , 4 kali sehari? Sebab sy pun bgtu .. kena cek 2 mggu , 2 mggu ..lepas saya control makan , dn x minum manis , gula pn back to normal .. tapinya masalah skrg , gula dh turun , berat pun turun jugak..😅 lpstu tekanan darah pulak yg naik .🥲

7mo ago

Yaa skrg tu la plak masalah sy..td cek kencing ada trace protein..dengan bp nya plak tggi .. takut suspek lagi PIH ..

ye mmg prosedure cmtu sis..sy juga bumil gdm..before preggy lg sy da ade tp sy pnye gula salu bwh 10 je..sis kne kawal mkn n jgn stress k sbb bole effct bby juga tu..cut mkn mlm before jam 10mlm sis..lps tu bykkan minum air msk je

Saya pun macam tu. Sebab tinggi sangat. Risau buah pinggang rosak. No worries. Saya baru 16w.tapi dah lebih 5 kali amik darah 🤣

mmg gtu . dia Akan cek hba1c cek kidney cek Saraf Mata n buat bsp 2mgu skli..

I takde pula mcm tu. Tapi mungkin awk tinggi sgt gula tu sbb tu dia risau

tinggi sangat gula tu sis 10.8 memang prosedur dia mcam tu