Nafsu mkn

Berat sebulan naik hampir 3kg 🥲 mcm mne la nk kawal selera mkn yg menjadi jadi ni , doktor nurse dh bising smpai kene refer dietition pun berat still naik , alahai ,,, ad yg same situation ke mommy ?#firstbaby #seriusnanya #ingintahu #firstmom #pleasehelp

19 Balas

ini yang misi/peg pemakanan ajar saya makan kerap tapi dalam kuantiti yang sikit , sebab kita orang pregnant akan sentiasa rasa lapar .. perbanyakkan kan sayur2 dan buah2 , saya masa jadi firstmom pun sama tak pandai kawal nafsu makan hehe kadang 1bulan tuh dia naik sangat mendadak lagi2 macam kami yang sedia ada berat yang memang terlebih ni .. kalau puan rajin bawa berjalan di sekitar halaman rumah atau rajin sikit pergi taman dalam 30min kalau rasa penat rehat jangan paksa .. kurangkan minuman/makanan manis kalau saya ambik 1hari untuk cheatday mean untuk saya makan sedap2 manis ka .. pastu perbanyakkan air masak , kurangkan minuman berkafein kalau minum susu/milo untuk milo kalau boleh tanpa gula dan campuran susu selang2 jangan selalu untuk elakkan ada gdm disaat akhir pregnant puan .. elakkan minuman yang bergas kalau teringin minum air buah2 boleh tapi jangan selalu lagi bagus buat jus sendiri lagi berkhasiat untuk protein kalau ikan ambik seekor kalau ayam 1ikut besar mana yang dipotong dan nasi,bihun atau mee semua 1/2senduk boleh .. kalau teringin makan roti buat sandwich ka gitulah , elakkan makan fast food kalau da mengidam boleh je makan tapi jangan selalu .. itulah diet saya puan huhuu , sebab saya malas nak minum air gula banyak kali kalau tak ikut saranan berat yang diperlukan tiap minggu huhuu .. kalau naik ikut saranan tiap minggu takda apa masalah ..😊 harap membantu

Sis cut sugar. Jgn makan dalam kuantiti yg byk. Makan kuantiti kecil tp kerap. Saya pregnant mmg stop junk food fast food. Air soda semua makanan tak sihat. Masa baby lahir tak berat sgt 2.8kg tp skrg dia mbesar di luar perut haha. Okaylah Alhamdulillah tak besar sgt waktu saya nak push. Lgpun saya cuma fikir saya taknak anak warded lps bsalin Sbb jaundice atau lain2 penyakit. So saya mmg jaga makan masa pregnant tak lama pun 9bulan je. Makan benda sihat anak sihat mak pun sihat 🥳

sama la sis... sye dua kali checkup naik 3 kilo. total 6 kilo naik. sampai nurse terkejut. doktor suruh buat diet suku2 separuh, tapi makan dengan kerap. sye bukan penggemar makanan manis2. tp sejak pregnant ni, manis tu dah jadi mcm keperluan pulak. 😅 minum air gula dah dua kali, Alhamdulillah x sangkut. cuma berat je naik mendadak.

2y ago

wslm. skg dah masuk 30 weeks

saya pun prnh alaminya time pregnant seblum ni..doktor risau ada diabetec sbb berat naik 3 kg dlm sebuln slps raya baru2 ni..tp lps tu saya kne repeat minum air gula.result negative ..yg 1st pun negative..berat saya spnjg pregnant naik 15 kg tapi bile nk dkt sbuln turun dari 61 kg kpd 49 kg skrg..

2y ago

hebat nya banyk turun

Hehehehe bestnye bila ada nafsu makan time pregnant kan. Semua benda boleh telan. Mcm sy time pregnant alahan terlalu teruk, nk mkn x selera sgt sampai trimester 3 tu. Berat asyik turun saja setiap bulan. Naik pun 0.5kg dlm 9 bulan tu 😅 Tp baby berat 3. 55kg 😁😁Awak mmg langsung x de alahan apa2 ke?

sis kne bnyk mkn healty food time pregnent ni sis cth mkn bnyk sayur,buah2han bijirin atau kekacang..susu tu penting..salad2 ke..klu sy rebus telo 2 bijik pastu potong sayur salad,campo dgn susu HL tu skit dh hancurkn telo rebus gaul salad n susu last bru letak chili flakes..sdp rugi xcuba..

Sy pula berat turun. Baru masuk 4 bulan. Sebelum ni mabuk kurang selera makan, makan banyak muntah. Nurse suruh naikkan berat. Dua minggu lagi datang kk check berat kalau tak naik kena jumpa doc pula.

Saya henti minum susu lepas doktor bagitau baby agak besar masa 36 minggu. Makan kalsium tablet saja. Berat dah tak berapa naik lepas saya henti minum susu.

bahaya tu kalau berat naik mendadak. risiko ibu nnti sngkut gdm,baby besar. so kwal mknn bt suku suku separuh. yg manis2 elakkan dlu. tu penyebab naik mendadak

kalau kencing manis n bp u ok xpe kot.. tp kalau ada masalh mmg kena follow klinik.. bcoz some people mmg naik berat evn mkn sikit..