Berat Badan ( Saya ibu mengandung yang obes )

berat sebelum saya hamil adalah 97kg . skrg tm 2 minggu ke 18 . berat saya semakin menurun . pada masa ini berat saya 91kg . adakah ini normal ? sebab nurse di tempat saya mengatakan ini normal . ada juga yang risau berat saya langsung tidak bertambah. setiap kali appointment berat saya akan berkurangan sedikit demi sedikit. bila scan baby takda mslh apa² . adakah penurunan berat ini normal utk ibu yang obes ? siapa tahu mungkin ada pengalaman sebagai ibu hamil yang obes . saya cuma risau .

5 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

sy pun berat turun 2kg msa 1st trimester. msa buka buku 11w berat 73.5, dh masuk usia kandungan 13w hingga 16w berat sy stay 71.5. sbb 1st sy muntah2 sehingga masuk usia kandungan 14w. dan sy tgk di Tiktok, ada doktor bgtau klu ibu yg berbadan besar dan byk lemak kdg bila hamil berat badan turun sikit, ada juga penyebabnya bila hamil ibu baru la nak jaga makan sbb takut gdm la, takut BP tinggi la. time sblm hamil semua hentam je hehehe. dan berat turun juga maybe sbb sllu susah hati. so jgn risau2 ye, sbb berat baby pun baru brp ratus gram je, takleh nak expect badan kita naik berkilo² time awal² ni. makan yg sihat dan jgn susah hati okay

Baca lagi

Saya pun sama… minggu ke-18 & kategori obes… mula2 risau juga sebab saya perhatikan payudara saya dah membesar & berat baby dah bertambah, tapi berat saya kekal turun juga…nurse kata takpe.. pantau je dulu sbb masih normal penurunan nya… mungkin juga sebab saya masih takde selera makan & masih muntah2 lagi.. so nurse takdelah nak bising sgt berat badan menurun..

Baca lagi
2mo ago

saya tak muntah dan selera makan agak tinggi . tapi masa demam memang berat turun mendadak . 🤭

sy pun 18w ikut kan setiap bulan berat naik 1.6kg je. naik tp kurang 300g pun kena jugak jumpa dokter. sama ada kena jumpa pakar pemakanan atau cek thyroid. berat lebih xbole kurang xbole.. serba salah plak kita nak kawal pemakanan nak elak gdm & bp.

TapFluencer

normal. pnglmn sy masuk 25-26w berat naik tak terkata..asyik kena pantau bp dgn urine walaupun xde gdm. patutnya max 9kg je naik spnjg pregnancy, tp sy terbabas 11kg 😅

2mo ago

okay . takdalah risau sngat lagi rasanya

sy pon kategori obes. sy lost 5kg masa awal2. skng pon berat sy turun naik 1-2kg. mungkin sbb sy kurang ambil makanan manis & nasi. lebih makan buah2 n sayur.