Luka Selepas Bersalin

Berapa Lama Ibu2 Ambil Masa Untuk Luka Selepas Bersalin Pulih Sepenuhnya Dan Dapat Menjalani Kehidupan Seperti Biasa Ya. Boleh Kongsi Tak..

11 Balas

Sy 2 minggu dh sembuh untuk luka luar. Kena rajin sapu ubat dan pastikan tempat luka tu selalu kering. Means, kalau lepas mandi atau g tandas..pastikan keringkan dengan tisu bersih. Sy sapu serbuk manjakani je.

Sy sebulan baru btl2 hilang sakit. Rasanya lambat sbb dr lps bsalin tiap2 hari ulang alik hosp klinik bby jaundice. Huhu

Saya dulu sebulan juga nak baik sepenuhnya sebab jahitan terbuka balik. Punca sebab banyak berjalan tak hati2.

4y ago

Iye, nurse dia cek dia tengok bagitau 1 jahitan dah terbuka.

Sy masa 2018 sy bersalin kan anak pertama sy...sy jahit dlm masa seminggu mcm tu dh ok DJ😊

saya bersalin 15/3/2020.luka sembuh dlm 1 minggu lebih mcm tu. kena rajin sapu ubat 😘.

sy almost 4month.. now my baby 5 month masih rs sakit lg bl na membuang air besar.

4y ago

Huhu mungkin la kan sebab kulit saya pun mudah lebam dan sensitif..lepas sebulan baru rasa sakit nak membuang tu..

Dekat 2bulan baru luka jahitan betul2 sembuh luar dan dalam..

Mcm mana ye nk hilangkn bengkak susu . Ank dkt hsptl lg

4y ago

Pump susu sis..lepas tu simpan kt freezer. Nnt anak dh balik, boleh bagi susu tu. Nnt Google cara nk bagi susu yg dh di bekukan ye sis. Syg susu banyak, kalau x pump nanti susu akan makin kurang dan xde.

Rajin sapu ubat kuning.. dalam seminggu da ok..

4y ago

Thank you adila

1bulan ok sikit dah..